Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček bilancoval uplynulý rok, tématem budoucnosti sboru je navýšení početního stavu výjezdových hasičů

Ve středu 18. ledna 2023 se na Generálním ředitelství HZS ČR konala tisková konference, během které generální ředitel genpor. Vladimír Vlček bilancoval činnost Hasičského záchranného sboru České republiky v roce 2022.

Největší prostor v prezentaci měly obecně požáry, přičemž zavzpomínal na tragicky zemřelého hasiče při požáru na Liberecku. Generální ředitel uvedl, že během loňského roku enormně narostl počet požárů v přírodním prostředí, a že sezóna lesních požárů, typických pro letní období, začala již v závěru zimy.

V této souvislosti zmínil zásah u největšího požáru v novodobé historii hasičů v Národním parku České Švýcarsko, zdůraznil nutnost nastavení právních předpisů a zajištění moderní letecké hasičské služby.

V personální otázce generální ředitel vyzdvihl, že se podařilo navýšit počet výjezdových hasičů, a projevil přání zastabilizovat sbor a lítost nad tím, že z pohledu platu není sbor konkurenceschopný.

Dále generální ředitel poukázal na stav finančních prostředků a jeho dopad na hasičskou techniku, která je vinou podfinancování sboru zastaralá. Vypočítal, že u jednotek HZS je potřeba zajistit obměnu asi 150 kusů cisternových automobilových stříkaček a asi 45 kusů výškové techniky. A u jednotek SDH obcí je potřeba obnovit téměř 1 500 kusů techniky.

V závěru připomněl realizované humanitární pomoci do zahraničí a shrnul veškeré činnosti hasičů v souvislosti s uprchlickou krizí na Ukrajině.

Hlavním tématem budoucnosti sboru je navýšení početního stavu výjezdových hasičů a navýšení dlouhodobě podfinancovaného rozpočtu HZS ČR, stejně tak jako navýšení finanční podpory pro jednotky SDH obcí.

Tiskové konference se zúčastnili i náměstci generálního ředitele – náměstek pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brig. gen. Daniel Miklós, náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení brig. gen. Petr Ošlejšek a náměstek pro ekonomiku brig. gen. Slavomír Bell.

kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí
Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet