Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Českolipsku uctili památku svého kolegy, na Dušana Lipovského před šestnácti lety spadl strom při orkánu Kyrill

V úterý 17. ledna 2023 profesionální hasiči Libereckého kraje uctili památku svého kolegy, nstržm. Dušana Lipovského, který před šestnácti lety dne 18. ledna 2007 přišel o život při zásahu ve Slunečné na Českolipsku.

Nadstrážmistr Lipovský zasahoval během řádění orkánu Kyrill, byl povolán k zásahu odklizení spadlého stromu na vozidlo, ve kterém údajně měli být zaklínění lidé.

Cestu k zásahu jim komplikovaly popadané stromy, které nejprve musel společně se dvěma kolegy odklidit. Nakonec se ukázalo, že havarované vozidlo s lidmi se na cestě mezi obcemi Slunečná a Kamenický Šenov nenacházelo,

popisuje událost plk. Ladislav Vakula.

Orkán Kyrill, který tenkrát onu tragickou událost zapříčinil, působil v silných poryvech a jeden z těchto poryvů se stal Dušanovi osudným. Profesionálního hasiče zasáhnul padající strom.

Pietní akt se uskutečnil jen kousek od místa, kde k nešťastné události došlo, u dřevěného kříže, který smutnou minulost připomíná.

Za Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje se vzpomínkového aktu zúčastnil náměstek ředitele pro IZS a operační řízení plk. Jan Hrdlička, ředitel územního odboru Česká Lípa plk. Ladislav Vakula a vedoucí pracoviště IZS a služeb územního odboru Česká Lípa mjr. Pavel Baláž.

plk. Mgr. Ladislav Vakula
por. Mgr. Jaroslava Benešová
HZS Libereckého kraje
Sdílet