Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnery firmy Fabok slouží nejen hasičům, určeny jsou pro hašení elektromobilů, baterií i uskladnění radioaktivních od­padů

Firma Fabok sídlící v Mochově ve středních Čechách patří dlouhodobě mezi dodavatele speciálních kontejnerů, své místo nalezly i mezi mnoha hasičskými jednotkami.

Firma se primárně zabývá konstrukcí a výrobou speciálních nástaveb určených pro údržbu a čištění kanalizace, převoz a likvidaci kalů, převoz nebezpečných odpadů dle ADR, rozvoz a distribuci pitné vody, nástavby určené k splachování a mytí komunikací, likvidaci radioaktivních odpadů, výrobu průmyslových výbušnin, dodávky kombinovaných vozidel s recyklací a podobně.

Přečtěte siPro sací cisternový automobil MB Actros 16 ADR FL vyrobila nástavbu česká firma Fabok

Hasičům dodává kontejnery určené pro hašení elektromobilů nebo bateriových článků, umí do nich vestavět Cobru nebo čerpadlo. Zajištěna je vždy kompletní dodávku kontejneru, tedy včetně příslušenství a nářadí vhodného k hašení.

Mezi zákazníky patří také výrobci bateriových packů a automobilů či servisní střediska.

Vývojové centrum firmy Fabok má také rádo výzvy, problém není vyrobit kontejner na přání v jakýchkoliv rozměrech nebo dodat zajímavou hasicí techniku, například další LUF 60.

Přečtěte siHasiči z mladoboleslavské Škody Auto disponují dálkově ovládaným hasicím robotem LUF 60

Kontejner pro hašení elektromobilů

Jedná se o speciální kontejner určený pro hašení elektromobilů, které je z technických důvodů nutné ponořit na několik dní do vody. Kontejner je dále možné využít pro hašení pneumatik a obdobného materiálu, který se běžnými postupy hasí jen velmi obtížně.

Kontejner je uzpůsoben pro přepravu na automobilových nosičích hmotnostní třídy S vybavených kontejnerovou technologií podélně uloženého jednoramenného háku. Kontejner je určen pouze pro přepravu v prázdném stavu.

Úložné prostory na příslušenství v nástavbě jsou přístupné z levé i pravé strany; oba přístupové otvory jsou kryté dveřmi vybavenými zámky a jsou uzamykatelné jednotným klíčem.

V zadní části vany kontejneru je umístěno výklopné čelo o výšce přibližně 2/3 výšky kontejneru; výklopné čelo je ovládané hydraulicky, je uzpůsobeno jako nájezdová plošina doplněná o výklopné nájezdy a je vybaveno gumovými ochrannými prvky.

Pro ztužení konstrukce při vyklopení zadního čela je kontejner v zadní části vybaven odnímatelnou rozpěrnou tyčí.

Uvnitř kontejneru jsou vodící prvky sloužící pro zabránění střetu umístěného vozidla s bokem kontejneru při jeho natahování; tyto vodící prvky zároveň slouží jako kotevní body pro upevnění vozidla nebo nákladu.

Na obou vnitřních stěnách jsou ve výšce 0,5, 1 a 1,5 metru umístěny kotvící lišty.

Na předním čele uvnitř vany kontejneru je v horní části umístěn lanový naviják vybavený automatickým řazením, s lanem o průměru 10 mm a pracovní délce 20 metrů.

Naviják je uložen posuvně v horizontálním směru; u podlahy kontejneru je lano vedeno přes kladku, která je též umístěna posuvně v horizontálním smě­ru.

V horní části kontejneru je umístěno potrubí s tryskami, které slouží ke zkrápění obsahu kontejneru – na každé straně kontejneru je umístěno 6 trysek. Připojovací hrdlo potrubí je osazeno spojkou storz C 52 a je umístěno v pravé přední části kontejneru.

Celý kontejner, včetně nosného rámu je v odstínu barvy RAL 3020, oko kontejneru je v barvě odstínu RAL 9005; u spodní části kontejneru a nosného rámu je přípustné provedení v barvě odstínu RAL 9005.

Zaplavovací kontejner pro sety baterií

Základní nosný rám kontejneru je vyroben jako svařenec z konstrukční oceli různých profilů, kontejner je ve spodní části vybaven odstavnými nohami. Kontejner je vybaven čtyřmi sklopnými závěsnými oky, které umožňují manipulaci s kontejnerem.

Nástavbou kontejneru je vodotěsná ocelová vana tvořená dnem a bočními stěnami, v horní části je zpevněná obvodovým lemem.

Na předním čele kontejneru jsou umístěny dvě nerezové skříňky na 3 požární hadice B, dva klíče na požární hadice, přechodka B/C a místo pro uložení dalšího drobného nářadí – hadice a klíče jsou součástí dodávky kontejneru.

Kontejner je vybaven na předním čele dvěma plnícími hrdly s uzavíracími kulovými ventily zakončené půlspojkou B, uvnitř kontejneru jsou čtyři zaplavovací trysky.

FABOK spol. s r.o.
www.fabok.cz
Sdílet