Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Miroslav Vít nastoupil v lednu roku 2023 na poslední směnu v Neratovicích, před 33 lety začínal ve Spolaně

V neděli 29. ledna 2023 odsloužil poslední směnu na stanici HZS Neratovice velitel družstva nprap. Miroslav Vít, který svoji hasičskou praxi začal před 33 lety, kdy nastoupil 1. května 1990 k Závodnímu požárnímu útvaru ve Spolaně v Neratovicích.

Zde sloužil na všech směnách zprvu jako hasič, posléze se vypracoval na velitele družstva. Zasahoval mimo jiné i při velkém požáru v rafinerii Chemopetrolu v Litvínově v roce 1996 a o rok později pomáhal také při povodních na Moravě. Ve Spolaně sloužil až do roku 1999.

K HZS Středočeského kraje byl přijat 1. ledna 2000 na stanici Neratovice, kde se zakrátko stal velitelem družstva – a svoji profesní dráhu zde také ukončil. Odvelel stovky a stovky zásahů a zúčastnil se záchranných prací při povodních v roce 2002 i 2013.

Pro svoji kamarádskou povahu a profesní zkušenosti byl mezi kolegy velmi oblíbený, ale současně měl přirozenou autoritu u svých podřízených.

Při posledním nástupu přijeli Mirkovi popřát hodně zdraví a osobních úspěchů do dalších let nejen současní kolegové spolu s ředitelem územního odboru Mělník plk. Ing. Jaroslavem Gabrielem, ale dorazili i ti bývalí ze Spolany.

npor. Ing. Patrik Leger
velitel stanice Neratovice
HZS Středočeského kraje
Sdílet