Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

USAR tým se vrátil do České republiky, přivítal ho ministr vnitra i turecký velvyslanec

V pondělí 6. února 2023 ráno požádalo Turecko pomocí mechanismu civilní ochrany Evropské unie o vyslání těžkého USAR (Urban Search And Rescue) týmu. Tento tým je předurčen pro vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, zejména po zemětřeseních.

HZS ČR & www.usar.cz

Velitel českého USAR odřadu plk. Němčík shrnul v krátkém videu přímo z místa události situaci od příjezdu až po aktuálně probíhající záchrannou operaci. V sutinách domů naši psi označili místa s možným výskytem osob, hasiči pracují na jejich záchraně.

Český USAR tým řeší dvě budovy o půdorysu přibližně 40×40 metrů, jedna má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá. V budově je zatím potvrzeno 7 mrtvých.

Zatím hasiči pracují nepřetržitě, mají dobrou spolupráci s armádou, která zajištuje transport a užitkovou vodu. Na místech “vyštěkaných” psy členové týmu provádí podrobné pátrání.

Šance na přežití stále existují, kolegové z Polska cca 280 km daleko našli 8 živých.

HZS ČR

Hasiči jsou nasazeni u dvou zřícených bytových domů, místní autority v každém z nich odhadují počet zavalených až na 50. Nasazeni jsou psi, kteří označili místa možného nálezu. Zasahující hasiči provedli stabilizaci a provádí další sutinové vyhledávání.

V místě s českými hasiči spolupracuje několik týmů, úzce z Alžírska. Volí si sektory tak, aby minimalizovali potřeby přesuny týmu – je omezený počet vozidel, jiná jsou poničená – včetně vozidel z půjčoven.

USAR tým dostal místního průvodce, situaci koordinuje policie. Aktuálně jsou prohledávány zřícené bytové domy.

Lokace našeho USARu je vidět na mapě. Hasiči v prvním určeném sektoru nikoho nenašli, dostali tureckým koordinátorem záchranných prací přidělen další úsek, do kterého se přesunuli.

Intenzivně využívají psy.

Hasiči jsou od nočních hodin nasazeni v terénu, provádějí pátrání po zavalených osobách. Další kontakt od jejich odjezdu z tábora generální ředitelství prozatím nemá.

Hasiči v Turecku staví tábor a připravují se na případné večerní nasazení, které bude záviset na požadavcích turecké strany. Jsou schopní pracovat 24/7, střídali by týmy.

Hasiči provedli průzkum ve městě, zkontaktovali se s místní armádou a dostali přiděleno místo pro základní tábor. Vzhledem k velmi postižené oblasti a špatné průjezdnosti dorazila dorazila technika a materiál před chvílí. Připravuje se nasazení v sutinách.

Na průzkumu ve městě a v kontaktu s místní samosprávou a hasiči je team leader s několika členy týmu. Ostatní vyčkávají na příjezd techniky a materiálu pozemní cestou z Adany.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii byla dvojice otřesů, které zasáhly Turecko a severozápadní část Sýrie v pondělí 6. února 2023.

První zemětřesení nastalo ve 4:17 hodin místního času (SEČ 2:17). Epicentrum se nacházelo na místě vzdáleném 33 kilometrů od tureckého města Gaziantep v hloubce 17,9 km pod zemí.

Druhé zemětřesení o síle 7,5 M, které nastalo ve 13:24 místního času (SEČ 11:24), mělo epicentrum poblíž města Kahramanmaraş.

Podrobnější informace jsou na Wikipedii.

Podle informací z Turecka jsou čeští hasiči první zahraniční profesionální USAR tým na místě určení. Čekají na příjezd techniky a materiálu a zároveň probíhá vyhledávání vhodného místa k zásahu.

Velkou podporou poskytují kolegové z Velvyslanectví České republiky v Turecku.

Aktuálně bylo změněno místo působení českého HUSAR týmu. Tým se bude přesouvat do města Adiyaman, transportovat jej bude Turecka armáda pomocí 3 letounu CASA, těžké vybavení bude přesunuto pozemní cestou pomocí nákladních vozů.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Po 23. hodině došlo na letišti v Adaně ke spojení odřadu. V tuto chvíli již tedy máme v Turecku kompletní těžký USAR, kterému velí příslušník HZS MSK plk. Ing. Jiří Němčík.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Dle předběžných informací by měl být těžký USAR (HUSAR) nasazen v provincii Hatay. V tuto chvíli odřad z MSK řeší uložení materiálu na vozidla, odřad z Prahy by měl na letišti přistát během 45 minut.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Část USAR týmu z Moravskoslezského kraje přistála v Turecku. Předpokládá, že se do záchranných prací zapojí hned v ranních hodinách.

HZS Moravskoslezského kraje

Odletěla dvě letadla, jedno z Prahy (QS4342), druhé z Mošnova (QS4344). Nakládka materiálu probíhala kolem čtvrté odpoledne.

Odřad je složen převážně z příslušníků Hasičského záchranného sboru z Prahy a Moravskoslezského kraje, nechybí ani specialisté z ostatních krajů a kynologové Záchranného útvaru HZS ČR.

Kromě České republiky nabídly pomoc také Bulharsko, Chorvatsko, Francie, Řecko, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Itálie a Maďarsko, uvedl Janez Lenarčič, evropský komisař pro řešení krizí.

Česká republika tak vyslala poprvé v historii těžký USAR tým, v minulosti byl vyslán střední USAR na pomoc v souvislosti s výbuchem v Libanonu, zemětřesením v Nepálu, Pákistánu nebo Íránu. Díky spolupráci všech zainteresovaných se podařilo tým vyslat do 10 hodin od akceptace nabídky pomoci.

Český těžký USAR tým je týmem, který byl klasifikován mezinárodní poradní skupinou pro vyhledávání a záchranu osob při OSN (INSARAG). Česká republika tímto patří mezi země, které nejrychleji reagovaly a vyslala na pomoc těžký USAR tým.

Přání šťastné cesty s poděkování za účast na této misi přijeli osobně na letiště našim hasičům vyjádřit náměstek ministra vnitra Radek Kaňa, náměstek generálního ředitele HZS ČR Petr Ošlejšek a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

HZS Praha

V rámci přípravy k vyslání prošli příslušníci USAR týmu lékařskou kontrolou a začali balit potřebné vybavení. Jakmile byly potvrzeny časy přistavení letadel, byl zahájen přesun osob a vybavení na jednotlivá letiště. Byla využita pomoc letiště Václava Havla Praha, HZS letiště Václava Havla a letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Těžký USAR odřad se skládá z 69 osob: velitele týmu, zástupce velitele, styčných důstojníků, záchranářů, lékařů a kynologů se psy.

Většinu týmu tvoří příslušníci HZS Praha (29) a HZS Moravskoslezského kraje (30), dále byli do týmu zařazení kynologové ze Záchranného útvaru HZS ČR, HZS Libereckého kraje, HZS Pardubického kraje, sdružení SIRIUS a Městské policie Praha.

Přečtěte siMezinárodní pomoc je nejen v rámci Evropské unie koordinována přes Společný komunikační a informační systém pro mimořádné události CECIS

Tým byl doplněn o dva lékaře z Úrazové nemocnice Brno a jednu ženu (kynolog). Přepravují s sebou vybavení o celkovém objemu 100 m3 a hmotnosti 25 tun. Dále byl tým je doplněn o tlumočníka.

Český USAR si sebou veze veškeré vybavení nejen pro záchranné práce, ale i ubytování a stravu – a to až na 10 dní.

Sdílet