Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru rodinného domu v Holešově hasiči uvnitř nalezli muže, nadýchal se zplodin hoření

Kouř stoupající z opuštěného rodinného domu, využívaného lidmi bez domova, vyděsil 8. února 2023 ráno obyvatele ulice Tučapská v Holešově na Kroměřížsku, kteří krátce po sedmé hodině ranní požár oznámili na tísňovou linku hasičů.

Na místě hlášeného požáru se postupně sjelo osm jednotek a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu:

  • PS Bystřice pod Hostýnem
  • PS Holešov
  • PS Kroměříž
  • PS Zlín
  • JSDHO Holešov
  • JSDHO Prusinovice
  • JSDHO Bystřice pod Hostýnem
  • JSDHO Hulín

Hasiči ihned po příjezdu provedli průzkum místa požáru včetně prohledání vnitřních prostor budovy, ve které se mohl někdo nacházet. To se o chvíli později potvrdilo. Hasiči uvnitř hořícího domu nalezli muže, kterého vyvedli ven.

Muž se nadýchal kouře, proto velitel zásahu na místo povolal zdravotnickou záchrannou službu. Do jejího příjezdu poskytli hasiči zraněnému první předlékařskou pomoc včetně kyslíkové terapie.

Poté jej předali posádce zdravotnické záchranné služby, která muže transportovala do nemocnice v Kroměříži. Dále byla při hašení v domě nalezena živá sova. Nyní se řeší její převoz do záchranné stanice. Na místo se dostavil i řídící důstojník územního odboru, který si převzal velení.

K uhašení požáru hasiči nasadili pět hasebních proudů vody včetně zařízení CCS COBRA. I nadále probíhají hasební práce. Ty jim však komplikují velmi nízké teploty, kvůli kterým jim voda namrzá pod nohama.

Další komplikací je velké množství odpadu, nacházejícího se okolo i uvnitř domu, a hustý kouř. Hasiči v dýchací technice hasí z venkovní části i uvnitř domu, ze kterého postupně ven vynášejí uskladněné věci a ty prolévají vodou.

Ve 12 hodin vyhlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Postupně se jednotky začaly vracet zpět na své základny. Ve 12.30 hodin bylo požářiště předáno místní dobrovolné jednotce hasičů na dohlídku. Poté odjela poslední jednotka profesionálních hasičů a zásah byl ukončen.

Příčina vzniku požáru je stále v šetření. Škoda byla majitelem vyčíslena předběžně na 700 tisíc korun. Uchráněný majetek byl odhadnut na 300 tisíc korun.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet