Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D8 u Postřižína zasahovali hasiči u nehody nákladní soupravy, na vozovku se vysypal štěrk

K vážné nehodě nákladní soupravy na dálnici D8 u Postřižína vyslalo 8. února 2023 hodinu po poledni operační středisko středočeských hasičů profesionální jednotky ze stanic Kralupy nad Vltavou, Mělník a Neratovice spolu s podnikovou jednotkou AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Souprava se zřejmě po defektu pneumatiky na přední nápravě návěsu stala neovladatelnou a najela do středových svodidel. Po nárazu se návěs převrátil a vysypal se z něj převážený náklad hrubého štěrku, který ve směru do Ústí nad Labem zasypal oba jízdní pruhy.

V opačném směru do Prahy byly oba jízdní pruhy zablokovány havarovanou soupravou. Část hasičů odklízela vysypaný náklad a druhá část likvidovala uniklou naftu, neboť při nehodě byla svodidly proražena palivová nádrž a došlo k velkému úniku paliva.

Velitel zásahu proto nechal přivolat zástupce orgánu životního prostředí z Kralup nad Vltavou, aby celou situaci posoudil. Nakonec bylo rozhodnuto, že na asanační práce bude přizvána specializovaná firma, která ve spolupráci se Střediskem správy a údržby dálnic Nová Ves kontaminovanou zeminu odtěží a odveze.

Kolem 15. hodiny byl provoz ve směru do Prahy asi na půl hodiny zcela zastaven, aby mohla být vyproštěna a odtažena poškozená souprava. Její řidič vyvázl z kolize bez zranění.

Po dobu zásahu byly stanice Mělník a Neratovice zálohovány dobrovolnými jednotkami Neratovice, respektive Mělník Vehlovice – Chloumek.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet