Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz bezpečného pohybu a záchrany osob v zimním nepřístupném terénu absolvovali hasiči v Krkonoších

Příslušníci HZS ČR absolvovali v průběhu února 2023 na Brádlerových boudách v Krkonoších kurz bezpečného pohybu a záchrany osob v zimním nepřístupném terénu.

Kurz je zaměřen na osvojení si teoretických i praktických dovedností souvisejících s vyhledáním a záchranou osob v obtížně přístupném zimním terénu: orientace v terénu, pravidla bezpečného pohybu v zimních podmínkách, využití sněžnic, nesmeků a dalšího vybavení pro pohyb v zimním terénu, základy lavinové problematiky, hypotermie – diagnostika v terénu, pravidla první pomoci, pravidla transportu podchlazených osob, prostředky pro poskytnutí tepelného komfortu, transportní prostředky a jejich vhodnost do zimních podmínek, techniky transportu osob v zimním exponovaném terénu.

Součástí výcviku je také simulovaná nehoda, kdy zraněná osoba zůstane na skalní plošině. Hasiči se nejprve k osobě musí dostat po ledopádu a následně ji bezpečně zajistit, naložit do nosítek a transportovat na cestu. Zraněné osobě musí zajistit tepelný komfort.

Kurz prověří účastníky jak ve fyzické připravenosti, tak v použití lanových technik. Kurz je určen pro lezecké skupiny HZS a jako každý rok ho organizuje Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, které spadá pod HZS KHK.

Foto: Michal Fanta / HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet