Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální automobil Dräger MRV 9000 Fire Fighting Vehicle je určen pro zásahy v dolech, kompaktní vůz umí vyrobit i lehkou pěnu

Doly se průběžně mění – stávají se hlubšími a komplexnějšími – což přináší nové nároky na zajištění bezpečnosti pracovníků. Dräger pro tyto potřeby nabízí své MRV – tedy Mine Rescue Vehicle v nejnovější „hasičské“ verzi MRV 9000.

Podvozek

Podvozek pro MRV vyrobila firma Paus, ta se dlouhodobě věnuje vývoji a výrobě důlní techniky. Typ MinCa 18 A-Series disponuje stálým pohonem všech kol, přenos hnací síly z převodovky na kola je řešen hydrostaticky.

Kabina

Kabina je vybavena radarem a termokamerou se zobrazením v zorném poli řidiče, což pomáhá při jízdě k zásahu v zakouřeném prostředí – tím důlní objekty při požáru zcela jistě budou.

Budka je dvoumístná a přetlaková. Nechybí detektory koncentrace plynů – kyslíku, oxidu uhelnatého a oxidu uhličitého – s výstupem do zorného pole velitele vozu.

Vybavení nástavby

Vybavení v nástavbě je uloženo v logických celcích. Celá levá strana slouží pro zásahy u požárů. Najdeme zde tak jak naviják s tvarově stálou hadicí a proudnicí pro rychlý zásah, tak agregát pro výrobu lehké pěny a tlakové láhve se vzduchem.

Vpravo je uloženo vybavení pro záchranné práce a technické zásahy – od vrtaček, přes osvětlení a dýchací techniku až po sadu hydraulického zařízení.

V zadní části vozu je obslužný panel čerpacího zařízení a prostor pro objemné vybavení, třeba nosítka.

Dräger nabízí rovněž verzi pro transport záchranných osádek. V takovém případě je nástavba vybavena třemi řadami sedadel po dvou, mezi nimi je prostor pro nosítka se zraněnou osobou. Tento prostor je – stejně jako kabina řidiče a velitele – rovněž přetlakován.

Sdílet