Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vypalování slámy stálo lidský život

Dne 19. 8. 2004 v 18.34 hod. byli hasiči informováni o požáru na poli u Vlachovic.Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Vlachovice.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že zde už zasahuje jednotka dobrovolných hasičů, která hasí požár slámy na poli. Požár byl již lokalizován vodním proudem a za pomoci jednoduchých hasebních prostředků byl požár zlikvidován. Požár se rozšířil také na sousední pozemek místního družstva.

Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár slámy způsobil při vypalování majitel jednoho z pozemků, nar. 1928, byt. Vlachovice, který utrpěl na místě těžké popáleniny, kterým následně podlehl. Muž byl nalezen v hořícím poli skupinkou místních zemědělců, kteří také přivolali pomoc a pokusili se muže zachránit. Na místo přijela Zdravotnická záchranná služba ze Slavičína, která muže chtěla odvézt do nemocnice. Případ je v šetření Policie ČR.

Hasiči ve Zlínském kraji evidují každoročně podobné případy, kdy při vypalování porostu dojde k úmrtí. V minulosti se jednalo především o seniory, jejichž reakce nejsou na vzniklou situaci dostatečné, přeceňují své síly a nedokáží se účinně bránit proti nekontrolovaným požárům v přírodním prostředí, které navíc sami způsobují.

Jenom 19. 8. 2004 vyjížděli hasiči Zlínského kraje ke čtyřem požárům v přírodním prostředí. V tomto období lidé nedbají našich varování před nebezpečím vypalování porostů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet