Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Dopravního podniku hlavního města Prahy postupně do výbavy zařazují kontejnery, mají technické i cisternové

Hasiči Dopravního podniku hlavního města Prahy v letech 2021 a 2022 rozšířili svůj vozový park o nová speciální vozidla – automobilové nosiče kontejnerů. Aby nosiče nejezdily prázdné, mají hasiči samozřejmě i několik kontejnerů.

Jako první byl do výjezdu zařazen technický kontejner s havarijními podvozky. V jeho výbavě je hydraulické nakolejovací zařízení Lukas, tažné zařízení Zuggerät, pneumatické zvedací vaky, speciální havarijní podvozky pro tramvaje, metro a brusný vůz a další prostředky sloužící pro manipulaci s kolejovými vozidly.

Nemůže chybět ani dostatečné množství dřevěných špalků různých rozměrů a tlouštěk pro podkládání a stabilizaci.

Přečtěte siHasiči Dopravního podniku hlavního města Prahy pořídili nové automobilové nosiče kontejnerů, "dvojčata" dodala THT Polička

Dalšími často používanými kontejnery jsou nákladní a cisterna. Nákladní kontejner je koncipován jako valník s dělenými bočnicemi a plachtou.

Celá konstrukce bočnic, jejich sloupků a nosného rámu plachty je koncipována jako jednoduše rozebíratelná, lze ji tedy sejmout bez použití nástrojů. Během několika minut je tak možné z valníku vybaveného plachtou vytvořit tzv. plato, tedy rovnou neohraničenou ložnou plochu.

V podlaze kontejneru je umístěno celkem 8 párů výklopných ok pro upevnění nákladu. K tomuto účelu lze využít i konzolové úchyty na vnější spodní straně nosného rámu. Součástí výbavy pro přepravu nákladu jsou i zámky pro standardizované kontejnery nákladní dopravy – tzv. ISO kontejnery.

V přední části nosného rámu jsou vytvořené schránky pro uložení vázacích prostředků, ochranných rohů a dalších drobností. V zadní části pak najdeme hliníkové nájezdy umožňující naložení osobních a menších dodávkových automobilů.

Plachta je v neděleném provedení s celním lankem, náklad lze tedy zaplombovat.


Kontejnerová cisterna slouží zejména jako stacionární „zásobárna“ užitkové vody s objemem 6000 litrů. Uplatnění tak najde například při odstávkách nebo poruchách vodovodního řadu v areálech Dopravního podniku.

Další možností využití je dálková dopravě vody, díky vestavěné motorové stříkačce je možné kontejner využít i přímo k hašení. Nosný rám kontejneru je zvýšený a je tak uzpůsoben pro potřeby nouzového zásobování vodou, respektive pro její snazší čerpání do nádob.

Ve výbavě najdeme již zmíněnou motorovou stříkačku PH Alfa, základní požární příslušenství jako hadice, proudnice, rozdělovač, hydrantový nástavec, páčidla, vybavení pro označení místa zásahu a další drobné technické prostředky.

Ve skříni v zadní části kontejneru pak najdeme dvojici výdejních kohoutů pro odběr užitkové vody. Součástí výbavy je také několik plastových kanystrů a věder, do kterých je případně možné vodu nalít.


Zatím posledním kontejnerem je kontejner pro likvidaci ropných havárií. Jeho výbavu tvoří zejména prostředky pro řešení mimořádných událostí, při kterých je potřeba jímat, přečerpávat nebo jiným způsobem likvidovat ropné produkty jako jsou benzin, nafta nebo různé oleje.

V kontejneru tedy najdeme sypké sorbenty ve standardním i hydrofobním provedení, sorpční hady, polštáře, rohože, koberce a norné stěny. Dále pak několik typů úkapových van a nádrží, včetně speciálně profilované nádrže, kterou je možné umístit na kolejový svršek.

Pro zamezení kontaminace kanalizačního potrubí je možné využít kanálové ucpávky, v případě nutnosti zaslepení celého potrubí jsou ve výbavě pneumatické ucpávky o různých rozměrech.

Pro zabránění dalšímu úniku ropných produktů je kontejner vybaven těsnícími tmely a sadou dřevěných a pneumatických kuželů a klínů. Vzhledem k tomu, že je často nutné ropné produkty přečerpávat z poškozených obalů, najdeme ve výzbroji i mechanická a elektrická čerpadla a nádoby – sudy a kanystry, do kterých je možné kapalinu čerpat.

Pro zajištění bezpečnosti v případě nutnosti provádění prací v prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých par je součástí výbavy také nejiskřivé ruční a ženijní nářadí a protizášlehové obleky Isopant.

Samozřejmostí pak je i standardní náčiní jako košťata, lopaty, různá páčidla, prostředky pro vytyčení místa zásahu (kužely a stojany pro vytyčovací pásku), pracovní LED svítilny, jednorázové obleky a rukavice, sada pro odběr vzorků a další technické prostředky.

Ing. Kamila Drábková
Dopravní podnik hl. m. Prahy
Sdílet