Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pěnový hasicí automobil společnosti DEZA dodala firma THT Polička na podvozku Tatra Phoenix

Hasičský záchranný sbor podniku DEZA Valašské Meziříčí pořídil nový pěnový hasicí automobil na podvozku Tatra Phoenix. Vůz dodala firma THT Polička.

Podvozek

Vůz je postaven na třínápravovém šasi Tatra 158–8P6R33 modelové řady Phoenix. Motor Paccar MX-11 o výkonu 320 kW splňuje emisní normu Euro VI a pohání skrze plně automatickou převodovku Allison 4500 s hydrody­namickým měničem kola zadních náprav. Pohon přední nápravy je připojitelný, na první a poslední nápravě jsou zkrutné stabilizátory.

Přečtěte siDEZA zakoupila pro svou podnikovou jednotku kombinovaný hasicí automobil na podvozku Tatra Phoenix, dodala ho firma THT Polička

Převodovka je vybavena pomocným pohonem pro požární čerpadlo, při jeho zařazení může jet Phoenix rychlostí až 10 km/h.

Kabina je dvoumístná, vybavena je nezávislým naftovým vytápěním. V zorném poli řidiče je displej couvací kamery, velitel má k dispozici čtecí LED lampičku.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice Motorola DM4600e, její druhý reproduktor a mikrofon najdeme v zadní části vozu u ovládacího panelu čerpadla. Ruční radiostanice DP4800e jsou ve dvou dobíjecích úchytech, v dalších dvou najdeme ruční svítilny Peli 3315R.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se spolu s doplňováním tlakového vzduchu stará sdružená zásuvka Rettbox-air na levém boku vozu.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 800 mm.

Nástavba

Nástavba je řešena modulově a sestává ze tří samostatně upevněných částí. Přední a zadní skříně jsou vyrobeny z profilů ze slitin lehkých kovů a olepeny plechem, mezi nimi je nádrž na hasivo. Ta pojme 4 000 litrů vody a 6 000 litrů pěnidla, aktuální objem je signalizován LED stavoznaky na obou bocích.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 4 000 litrů za minutu, prostor zadní skříně je vybaven nezávislým vytápěním. Pěnotvorné zařízení umožňuje nastavit přimísení v rozsahu 0 až 6 % nezávisle na tlaku a průtoku.

Na střeše nástavby je uchycena lafetová proudnice ALCO APF 3U-DC pro zásah vodou i pěnou s délkou účinného dostřiku 50 metrů.

O osvětlení místa zásahu se stará pneumaticky výsuvný stožár s 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Sdílet