Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kynolog Václav Vančura z Libereckého kraje absolvoval výcvik sutinového vyhledávání v jižních Čechách

Kynolog HZS Libereckého kraje se ve dnech 5. až 8. března 2023 zúčastnil výcviku kynologů zaměřeného na vyhledávání v sutinách, který proběhl v jižních Čechách v lokalitě vodní nádrže Lipno – poblíž obce Přední Výtoň.

Ve výcvikové základně Spáleniště Jihočeské záchranné brigády kynologů se za účelem výcviku setkali psovodi Hasičských záchranných sborů z Jihomoravského kraje, Zlínského kraje, Vysočiny a hlavního města Prahy. HZS Libereckého kraje zastoupil kynolog nstržm. Václav Vančura se svými psími svěřenkyněmi Origami a Swix.

Cílem cvičení bylo prohloubení znalostí a praktických dovedností vyhledávání osob zavalených sutinami, jejich značení, ale také osob, které se nacházejí blízko sebe. Součástí výcviku byla i socializace mladých psů, kteří nově posílili kynologické týmy v Hasičských záchranných sborech krajů.

Setkání psovodů z různých krajů na společném výcviku přináší jednotlivcům zpětnou vazbu na taktiku nasazení psů při vyhledávání.

Pohled jiného kynologa je velmi důležitý, kynolog se pak takzvaně nezacyklí do svého stereotypu a může se posouvat, rozvíjet a zlepšovat.

Navíc i pro sutinové psy je velmi přínosné poznávat nová výcviková místa,

vysvětluje kynolog Vančura.

por. Jaroslava Benešová
HZS Libereckého kraje
Sdílet