Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RZA NISSAN PICKUP KING – SDH Maršovice

Tento zajímavý automobil jsme Vám představili již v sekci PYROS 2004. Nyní se k němu vracíme podrobněji.

Vozidlo je postaveno na podvozku NISSAN PICKUP KING – CAB s motorem o obsahu 2488cm3, výkonem 133koní a točivým momentem 304Nm při 2000 otáček.
Na střeše vozidla je namontováno výstražné zařízení modré barvy. V přední části vozidla je namontován ochranný rám jehož součástí jsou dva výstražné světlomety modré barvy a naviják.

Nástavba
Přestavba vznikla odstraněním původní korby, která je nahrazená skříňovou nástavbou. Vyjmutím dvou kusů zadních sklopných sedaček a na jejich místo namontována nádrž na vodu s objemem 125l. Celá skříň je vyrobená z hliníkových profilů a sendvičových desek, která je posazena na vlastním rámu, vyrobeného z hliníkových profilů o rozměrech 90×60×5mm, na kterém je přivařena konstrukce hliníkových nosníků tvořící základní rám skříně. Do nosníků jsou přilepeny konstrukčním lepidlem na bázi polyuretanů sendvičové desky skládající se z hliníkového plechu a pěnového polyuretanu o celkové tloušťce 25mm. Podlaha je vyrobena z vodovzdorné překližky o tloušťce 15mm a je přinýtována ocelovými nýty 5×20 do nosníků rámu. Na překližku je konstrukčním lepidlem nalepen hliníkový plech tl. 2,5 mm s protiskluzovou úpravou. Na bočních stranách skříně je umístěno po dvou kusech roletových dveří a vzadu jedny. Z důvodu zachování tuhosti skříně je mezi bočními dveřmi umístěna příčka, která rozděluje skříň 2:1. Po obvodu nástavby jsou světla určené k osvětlení okolí vozu. Na horní zadní části nástavby je umístěna výstražná oranžová alej a dva modré majáky.V zadní spodní části nástavby jsou zabudovány koncové světla a osvětlení SPZ. Na vozidle je namontováno závěsné zařízení s kulovým čepem ISO 50.

Výstražná zařízení
-výstražná rampa Ultimax v maximální možné výbavě, osmizáblesková, programovatelný zdroj, vkomponované hledáčky s dosvitem 50–100 m
-vpředu záblesková světla Hella, v předních a zadních světlech Code3 s programovatelným zdrojem
-vzadu na střeše 2× zábleskový Premier Hazard a LED navigační alej Federal Signal
-na přívěsném vozíku šestizábleskový programovatelný zdroj, stroboskopy Premier Hazard na boku a v zadní části, vzadu LED navigační alej Federal signal.
-veškeré prvky se ovládají z místa řidiče, ovládací skříňka s deseti prvky pro spuštění světelné signalizace, čtyřtónovou 100W sirénou a mikrofonem Premier Hazard
- na elektroinstalaci byly spotřebovány stovky metrů kabelů, 20 relé, v autě jsou tři pojistkové skříně s celkem 24 pojistkami, běžná baterie byla nahrazena výkonější (120Ah)

Jak uvádí firma Mandi, dodavatel celého světelného parku, s firmou Tomcar se velmi dobře spolupracovalo protože i přes dosti vysokou cenu celého zařízení (pohybuje se někde okolo 200 000 Kč) se Tomcar nesnažil šetřit a přál si jednu z nejkvalitnějších značek na trhu.

Výbava vozidla RZA:
Vozidlo je vybaveno vysokotlakým zařízením OERTZEN HDL 250 s vlastní zásobou 125l vody s možností přisávání hasiva. Tříválcovou pumpu s výkonem 25l/min a maximálním tlakem 250 barů pohání benzínový čtyřtaktní dvouválcový motor s výkonem 13,2kW. Na čerpadle je umístěn navíjecí buben s 50m hadicí zakončenou proudnicí tipu triplex. Z hasicích zařízení jsou tři kusy šesti kilogramových práškových hasicích přístrojů a velká hasicí rouška.

Vyprošťovací zařízení LUKAS s hydraulickým čerpadlem GW-2L o výkonu 630 barů a možností střídavého chodu dvou nástrojů. Je použit kombinovaný nástroj LKS 35 EN se sílou střihu 275kN a rozpínání 93kN, doplněný sadou řetězů KSV 8, přímočarým rozpínacím válcem LZR 12/300EN, střihačem pedálů LC 55, ruční pumpou LH 2, hadicovým párem 5m hadic a navijákem s 20m hadic. Mezi další výbavu patří 2ks ručních vyprošťovacích nástrojů NAREX VRVN. Dva kusy zdvihacích vaků VETTER V3 a V24 s příslušenstvím.

Dva kusy dýchacích přístrojů DRAGER s kompozitními lahvemi 6,8l s nosičem PA 94 PLUS a maskou PANORAMA NOVA-P.PC EPDM.

Lékárnou velikost III rozšířenou o sadu Kamerových dlah, fixační krční límec, rozvírač úst, popáleninový balíček, termo přikrývku a záchranný kyslíkový přístroj. Zachycovač airbagu a odsklívací souprava WEBER-HYDRAULIK. Kanálová rychloucpávka TVP 150–300 s příslušenstvím.

Z další výbavy jsou použity dva požární světlomety, dva řezáky bezpečnostních pásů, polní lopatka, neprůhledná folie, lano s opláštěným jádrem a dva zakládací klíny.

Výbava přívěsu:
V přívěsu najdete přenosnou stříkačku PS 16 od THT Polička s veškerým příslušenstvím.
Technická data PS 16:
-motor Göbler-Hirt, dvouválcový, dvoutaktní, zážehový motor, oddělené mazání, ruční startování
-jednostupňové odstředivé čerpadlo, sací vstup DN100se závitem Rd130 a víčkem, dva tlakové výstupy DN 75 s pevnými spojkami a víčky
-sací výška 3,0m / tlak 8 bar / 1600 litrů/min
-maximální sací výška čerpadla 7,5 m
-vývěva Vacumat, max.sací výška 8 m
-jednoduchá suchá spojka
-rám s ušlechtilé oceli, sklopný polykarbonátový kryt,
-délka 1050 mm, šířka 720 mm, výška 750 mm
-hmotnost 159 kg se startérem včetně provozních náplní

Výrobce vozidla
TOM-CAR Servis

Světelná zařízení:
MANDI

Přenosná stříkačka:
THT Polička

Ti z vás kteří neměli možnost auto vidět v Brně jej budou moci shlédnout v Praze na naší akci IRON FIREMAN 11.září.
Sdílet