Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Moto-Truck dodala do obce Písečná zářivě červený dopravní automobil Iveco Daily v provedení s motorovou stříkačkou

Firma Moto-Truck CZ dodala jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Písečná nový dopravní automobil na podvozku Iveco Daily za 3 751 000 korun včetně DPH. Vůz je v provedení s motorovou stříkačkou, jednotka ho slavnostně převzala v sobotu 25. března 2023.

Podvozek

Dopravní automobil Iveco Daily 70C18HA8 D–D70C je určen pro provoz na zpevněných komunikacích, poháněn je řadovým přeplňovaným čtyřválcem s automatickou převodovkou.

Kabina je čtyřdveřová, šestimístná. Všechna sedadla jsou orientována ve směru jízdy a vybavena bezpečnostními pásy. Komfort zvyšuje klimatizace a 2kW nezávislé vytápění. V zorném poli řidiče je displej zadní couvací kamery.

Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál uchycený mezi sedadly řidiče a spolujezdce. Na stejném místě najdeme čtveřici dobíjecích úchytů pro ruční svítilny a stejný počet určený pro ruční radiostanice.

Na přístrojové desce je uchycen výjezdový tablet, nechybí kontrolní a ovládací panel požární nástavby a ovládání červenomodrého světelného a zvukového výstražného zařízení Whelen. Z kabiny lze kromě kontroly stavu bočních rolet, množství hasiva v nádrži či napětí v bateriích rovněž ovládat osvětlovací stožár či zadní oranžovou sváděcí alej.

Stožár je osazen dvěma 12V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů a lze ho pneumaticky vysouvat až do výše 5 metrů nad úroveň terénu. Součástí sváděcí aleje je část světelného výstražného zařízení. Doplňková záblesková světla modré a červené barvy najdeme i ve všech čtyřech rozích nástavby, v masce a na bočních částech předního nárazníku.

Dvojice přenosných LED světlometů s magnetickým uchycením disponuje světelným tokem 1 300 lumenů a krytím IP 54.

Dopravní automobil je vybaven tažným zařízením typu ISO-50X pro připojení požárního přívěsu kategorie O2 o celkové hmotnosti 2 000 kg.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou sílou 50 kN a s jištěním proti přetížení.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby tvoří samostatný konstrukční celek z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií šroubovaných spojů, svařování a lepením. Na obou bocích je dvojice schrán pro příslušenství, kryté jsou hliníkovými roletkami.

Další úložné prostory jsou pod schránami, zakryty jsou sklopnými stupačkami. Jejich vyklopení mimo standardní půdorys vozu je signalizováno oranžovým přerušovaným světlem.

Integrovaná nádrž na vodu je vyrobena z vrstveného polypropylenu o objemu 1 000 litrů. Nádrž je vybavená odvzdušněním a přepadem proti přeplnění, stavoznakem s LED signalizací v zadní části automobilu a plnicím otvorem zakončeným spojkou B75.

Na nádrž je napojen vysokotlaký hasicí agregát, který je uložen na výsuvném prvku v levé zadní schráně, v její konstrukci nechybí ani uzavíratelný sací ventil pro zásah přenosnou požární stříkačkou Alpha. Tu najdeme na výsuvném platu v zadní části automobilu.

V prostoru nádrže a čerpadla je 2kW nezávislé vytápění.

Osvětlení prostoru okolo automobilu je zajištěno vně umístěnými zdroji LED světel zapuštěných do boků a zadní části nástavby.

Rozměrné požární příslušenství je uloženo na střeše v úchytech a hliníkovém boxu s víkem.

Sdílet