Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nákladní automobil spadl z mostu do vodní nádrže Slapy, řidič nepřežil

V pondělí 27. března v 9.12 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o havárii nákladního automobilu, který poblíž obce Hrachov na Příbramsku prorazil zábradlí na Vesteckém mostě a spadl do Vltavy.

K události okamžitě vyjely profesionální jednotky z Příbrami a Sedlčan společně s dobrovolnými jednotkami obcí Kamýk nad Vltavou a Sedlčany. Současně byl na místo povolán vrtulník Bell 412, na jehož palubě byli letečtí záchranáři středočeských hasičů.

Prvotní hlášení hovořilo o tom, že nákladní automobil zmizel pod hladinou a nikdo z něj nevyplaval. Po příjezdu na místo byl okamžitě zahájen průzkum s cílem ověřit, zda se řidič nenachází někde v okolí. Prováděl se ze vzduchu za pomoci vrtulníku, na člunech z vodní hladiny i na obou březích.

Po několika minutách od příjezdu hasičských potápěčů se podařilo najít řidiče, který byl stále zaklíněn v kabině vozu. I přes opakované pokusy se ho však nepodařilo uvolnit. Vyprostit tělo se povedlo po dalších ponorech až policejním potápěčům, kteří vystřídali své kolegy z hasičského záchranného sboru.

Současně byli povoláni i potápěči HZS hl. m. Prahy ze stanice Modřany, na které zůstala činnost spojená se zajištěním automobilu pro vytažení ze dna řeky.

Vlastní vytažení nákladního vozidla pak provedla soukromá firma. Přesto si velitel zásahu na místo vyžádal vyprošťovací tank ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu, kdyby nastaly komplikace při vyprošťování. Současně si potápěči připravili vzduchové vaky, kterými měl být automobil nadlehčen v případě, že by se začal bořit do bahna.

Nejdříve bylo nutné vozidlo pod vodou otočit do polohy, ve které mohlo být jeřáby taženo ke břehu. To se povedlo hned na poprvé a bez jakýchkoli komplikací. V 18.25 hodin bylo nákladní auto vytaženo na břeh.

Komplikací celého zásahu byl únik provozních kapalin do řeky Vltavy. Z tohoto důvodu byla vybudována norná stěna přibližně půl kilometru níže po proudu. Tato norná stěna zůstane na místě několik dní a bude z hladiny zachytávat veškeré provozní kapaliny.

Celý postup byl přímo na místě konzultován s přizvaným pracovníkem orgánu ochrany životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností. Po vzájemné dohodě zůstane zásah otevřený a bude ukončen až po zrušení norné stěny.

Silnice č. 18, která je hlavní spojnicí mezi Příbramí a Sedlčany, zůstane v okolí Vesteckého mostu uzavřena minimálně další pracovní den z důvodu instalace betonového hrazení a opravy zničeného zábradlí. Obousměrný odklon vede po vedlejších silnicích přes Kamýk nad Vltavou.

Jan Sýkora
HZS Středočeského kraje
Sdílet