Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár domu v Kojkovicích na Třinecku si vyžádal vážně zraněnou osobu a škodu téměř milion korun

Škodou za bezmála jeden milion korun a vážně zraněnou ženu si vyžádal noční požár domu v městské části Třinec-Kojkovice.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru, v úterý 28. 3. 2023 pět minut před druhou hodinou ranní. Na místo zásahu byly povolány profesionální jednotky ze stanic v Třinci, Frýdku-Místku a Českém Těšíně, spolu s nimi zasahovaly i jednotky dobrovolných hasičů obce Bystřice, městské části Třinec-Kojkovice a Třinec-Guty.

Hasiči, společně s pohotovostní službou, vypli přívod elektrické energie do domu a na hašení nasadili nejprve tři, posléze čtyři vodní proudy, jeden za pomoci využití automobilové plošiny. Zásah komplikoval nejen těžce přístupný terén, ale i fakt, že z důvodu narušené střešní konstrukce nebylo možné vstoupit do budovy, neboť u domu došlo ke zborcení střechy.

Zraněnou ženu, která utrpěla popáleniny většího rozsahu, si převzala ZZS a zajistila její transport do nemocnice.

Záchranáři ošetřovali jednašedesátiletou ženu, která se v domě, kde hořelo, nacházela. V okamžiku příjezdu byla při vědomí, zasahující lékař však zjistil, že utrpěla rozsáhlé popáleniny na více částech těla. Zasažena byla hlava, dýchací cesty, horní a dolní končetiny, i trup. Stav pacientky byl život ohrožující.

Posádka musela postiženou uvést do umělého spánku, zajistit její dýchací cesty intubací a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Záchranáři ošetřili popálené plochy a provedli další opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče. Poté byla žena transportována do popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava.

řekl nám k události mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl

Po ukončení zásahu zůstaly na místě dvě dobrovolné jednotky, Třinec-Guty a Třinec Kojkovice, které až do ranních hodin prováděly dohled nad požářištěm a případné likvidace skrytých ohnisek.

V ranních hodinách byl požár zlikvidován a předán Policii ČR.

Přesná příčina vzniku požáru je stále v šetření, výše škody byla předběžně vyčíslena na 980 tis. korun.

30. 3. 2023

Z důvodu probíhajícího šetření příčiny požáru, na základě žádosti Policie ČR, kdy statik rozhodl o nestabilitě budovy, zasahovali, ve středu 29. 3. 2023 profesionální hasiči HZS MSK ze stanice Ostrava-Zábřeh při zajištění stabilizace domu.

Ve středu 29. 3. 2023, pokračovalo za přítomnosti vyšetřovatelů z řad HZS MSK a Policie ČR, vyšetřování příčiny vzniku požáru domu v městské části Třinec- Kojkovice. Během vyšetřování bylo zjištěno, že jedna z místnosti vykazuje, vlivem vysokých teplot při požáru, větší poškození, než je obvyklé.

Z tohoto důvodu byl na místo povolán statik, který rozhodl, že je potřeba danou místnost zajistit. Na místo proto byla vyslána jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Zábřeh, která s sebou přivezla kontejner určený pro stabilizaci budov.

Hasiči, za necelé tři hodiny, budovu zajistili a následně předali zpět vyšetřovatelům, kteří tak mohli pokračovat ve své práci.

Někteří hasiči, kteří se na stabilizaci místnosti podíleli, jsou současně i členy USAR týmu, který se rovněž specializuje na stabilizaci zřícených nebo poškozených budov.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet