Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky europrojektu se zvýší bezpečnost v příhraničí Olomouckého kraje, pomůžou kamery a drony

Zvyšování bezpečnosti na česko-polských hranicích bylo cílem mezinárodního evropského projektu, který jsme spolu s partnery v těchto dnech zakončili závěrečnou konferencí v Jeseníku. Se zajištěním bezpečnosti v oblasti Jeseník-Nysa by mělo nyní pomoci nové technické vybavení v podobě bezpilotních prostředků a různých typů kamerových systémů, které díky projektu získaly partnerské instituce v regionu.

Součástí bylo také vytvoření společné česko-polské platformy pro sdílení dat, které se budou využívat pro monitoring mimořádných událostí a jejich efektivní řešení. Na odborných workshopech a prezentačních dnech byly stanoveny technické, legislativní i organizační podmínky pro využití výstupů z kamerových systémů na obou stranách hranice, které zároveň zohlednily specifika nakládání s kamerovými záznamy.

Drony a kamery

Technické vybavení zahrnovalo především různé typy kamerových systémů a bezpilotních prostředků. HZS Olomouckého kraje díky projektu získalo mobilní kamerový systém a dron pro uzavřené prostory, který lze využít pro vyhledávání osob v sutinách či v jiných uzavřených prostorech, kde by bylo nasazení hasičů či záchranářů krajně nebezpečné.

Jejich využití v praxi jsme ověřili při taktickém cvičení HRANICE 2023, které se uskutečnilo v polovině února právě na česko-polských hranicích nedaleko Mikulovic. Vyzkoušeli jsme rovněž sdílení záznamů z kamerových systémů a dronů přímo do štábu velitele zásahu či do krizových štábů ORP.

Rozsáhlé mimořádné události a jejich monitoring

Byl tak doplněn monitorovací systém pro podporu velitele zásahu, který má sbor k dispozici. Záznamy je možné využít při řízení rozsáhlých událostí, přenášet je přímo do štábů a urychlit tak likvidaci následků živelných pohrom, havárií či požárů.

Všechny nové prostředky pracují s moderními zobrazovacími metodami a technologiemi, které mohou zefektivnit zásah hasičů a minimalizovat ztráty na životech či výši škod. Jejich zařazení do operačního řízení v současné chvíli probíhá.

Technické vybavení pořízené z projektu

HZS OLK

  • mobilní kamery s příslušenstvím pro monitoring místa zásahu
  • kamerový bezpilotní prostředek pro uzavřené prostory s příslušenstvím (dron pro uzavřené prostory)

Krajské ředitelství policie OLK

  • kamerový systém pro sledování pohybu vozidel s příslušenstvím
  • společná platforma pro sdílení z kamerových systémů

Město Jeseník

  • kamerový systém

Město Glucholazy

  • nákup a instalace 4 monitorovacích kamer se čtečkou registračních zna­ček
  • nákup a instalace 4 kamer pro monitorování města
  • nákup profesionálního monitorovacího dronu
  • modernizace pozice operátora monitoringu

Město Nysa

  • nákup profesionálního monitorovacího dronu
  • kamerový systém

HZS Olomouckého kraje působil jako hlavní garant a organizátor projektu, v němž spolupracovalo pět partnerů. Na české straně to bylo Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a město Jeseník. Na polské straně pak města Glucholazy a Nysa.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet