Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U hasičů ve slovinské oblasti Črnuče jezdí speciál na podvozku Tatra Force s nástavbou firmy WEBO

Prostovoljno gasilsko društvo Črnuče zařadilo do svého vozového parku novou dvounápravovou Tatru Force. Nástavbu GVC-2 na podvozek českého výrobce vyrobila tamní firma WEBO.

Podvozek

Automobil je postaven na tatrovácké čtyřkolce modelové řady Force o rozvoru 4 090 mm se standardním vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem o výkonu 280 kW. Šestistupňová automatická převodovka Allison 4500 je samozřejmostí.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm, v přední části je za nárazníkem uchycen elektrický lanový naviják T-MAX EW-18500.

Kabina je třímístná, v opěradle velitele je integrován držák dýchacího přístroje.

Tatra je dlouhá 7 340 mm a vysoká 2 790 mm, respektive 2 900 i s trubkovým ochranným rámem.

Nástavba

Nástavba je řešena modulově, mezi přední a zadní schránou pro příslušenství je uchycena nádrž na hasivo o objemu 5 000 litrů. Další prostory pro vybavení jsou mezi nápravami.

Kombinované čerpací zařízení Magirus MPH 230 dosahuje jmenovitého výkonu 2 450 litrů za minutu při tlaku 8 barů a 400 litrů za minutu při tlaku 40 barů, vybaveno je automatickou vývěvou PRIMATIC.

Pro osvětlení místa zásahu slouží pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár Fireco s LED světlomety, ve vybavení najdeme základní prostředky pro požární zásah, nechybí ani plovoucí čerpadlo Spechtenhauser Tegernsee.

Sdílet