Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

5. Jihočeská hasičská pouť proběhla ve Vlachově Březí, součástí byla i mše svatá

Na neděli 7. 5. 2023 připadla podle liturgického kalendáře výroční Jihočeská hasičská pouť, která si připomíná duchovní odkaz svatého Floriána. Ten v roce 304 n. l. zemřel mučednickou smrtí. Kromě hasičů se stal rovněž patronem hrnčířů, kovářů, kominíků, sládků, bednářů, zedníků a horníků.

Dále svou duchovní mocí ochraňuje několik měst a geografických oblastí. Pro příklad uveďme italskou Boloňu, polský Krakov nebo s Jihočeským krajem sousedící oblast Horního Rakouska. Bývá vzýván i jako ochránce proti suchu, ohni, povodním, neúrodě a ochránce v nebezpečí války.

Jihočeská hasičská pouť je svým charakterem putovní. Každý z předchozích ročníků proběhnul na jiném místě a duchovní záštitu nad ním pokaždé převzali jiní duchovní z různých křesťanských církví.

Jedním z cílů této bohulibé aktivity je propojit lidi, kteří by se bez této akce možná ani nepotkali a pokusit se povzbudit místní komunitu věřících i nevěřících, kteří mají blízko k hasičskému světu.

Letos se hasičská pouť přestěhovala do Vlachova Březí, jehož farnost duchovně spravuje hasičský poradce pro českobudějovickou diecézi otec R. D. Mgr.Šimon Stančík.

Ve městě je i aktivní sbor dobrovolných hasičů, jehož je otec Šimon – dá-li se to tak říci – zapáleným členem. Poutní mši svatou celebroval Mons. Mgr. Pavel Posád, pomocný biskup a probošt katedrální kapituly v českobudějovické diecézi, který je čestným členem sboru dobrovolných hasičů v rodném Budkově na Moravě.

V kázání otec biskup vzpomněl, že je každý den v televizi zmínka o hasičích, jak slouží Bohu ke cti a bližním ku pomoci. Ať se jedná o zdolávání ohně, povodní nebo naplňování jiných potřeb občanů. Všem sloužícím hasičům otec biskup poděkoval za dobro, které šíří kolem sebe.

Výroční pátý ročník Jihočeské hasičské poutě byl mimořádný ještě z jednoho důvodu. Poprvé se letos konala pouť pod záštitou ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Martina Svitáka a 1. náměstka hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Františka Talíře. Oběma patří srdečný dík za jejich podporu, která pomohla připravit pestrý doprovodný program.

Sešli jsme se krátce po na nádvoří zámku ve Vlachově Březí. Odtud vyrazilo kolem 70 uniformovaných příslušníků dobrovolných i profesionálních hasiček a hasičů srovnaných v třířadém zástupu průvodem do místního kostela Zvěstování Páně. Nechyběly hasičské prapory a na cestu nám hrála dechovka.

Po mši svaté jsme se přesunuli na náměstí, na kterém nejprve příslušníci HZS Jihočeského kraje ze stanice v Prachaticích předvedli reálnou ukázku vyproštění osoby z havarovaného osobního vozu a příslušníci SDH Vlachovo Březí představili, jak si dovedou poradit s požárem bytu, ve kterém vzplál vánoční stromeček.

Další program byl připravený na nádvoří zámku. Nejprve zde projela kolona přibližně 60 historických vojenských vozů k příležitosti připomínky blížícího se výročí konce 2. světové války. Bylo možné si prohlédnout bojové Jeepy různých velikostí a tvarů. Zazněla i americká a česká státní hymna.

Poté už byl další program věnovaný dětem. Čekaly na ně hasičské dovednostní soutěže – například shazování PET lahví proudem vody, uzlovačka nebo slalom mezi kužely na hasičské koloběžce.

Také bylo dětmi hojně navštěvované hasičské skákací auto. Na nádvoří byl v provozu stánek s občerstvením, točilo se místní pivo Březí koza a dobrovolní hasiči připravovali všem zájemcům klobásy a párky v rohlíku.

Velký dík patří za finanční příspěvek Krajskému úřadu Jihočeského kraje a městu Vlachovo Březí, bez kterých by organizace celé hasičské poutě byla mnohem složitější.

Dále bych chtěl moc poděkovat všem dobrovolným i profesionálním hasičkám a hasičům, kteří se ochotně zapojili do přípravy i realizace této bohulibé akce.

Jak shrnul hasičský ředitel územního odboru Prachatice plk. Ing. Milan Raba: „Laťka pro příští ročníky hasičské poutě byla ve Vlachově Březí nastavena hodně vysoko.“

mjr. Mgr. Tomáš Adámek
psycholog HZS Jihočeského kraje
Sdílet