Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Robot opět zachraňoval za branami Prahy

L i t v í n o v – Výbuch třiatřicetiki­logramové acetylenové lahve je už zažehnán. Lahev dopoledne vzplála v areálu litvínovského Chemopetrolu. Z Prahy kvůli ní přijeli hasičští experti s robotem, který bombu převezl na bezpečné místo. „Lahev jsme převezli a nyní ji necháme samovolně vyhořet, což potrvá asi 24 hodin,“ řekl iDNES mluvčí společnosti René Keller.

Z Prahy kvůli ní přijeli hasičští experti s robotem, který bombu převezl na bezpečné místo. „Lahev jsme převezli a nyní ji necháme samovolně vyhořet, což potrvá asi 24 hodin,“ řekl iDNES mluvčí společnosti René Keller.

Lahev od svářecí soupravy vzplála v areálu chemičky krátce před devátou hodinou. „K požáru nedošlo. Lahev se zahřívala zevnitř, takže jsme ji museli ochlazovat vodou,“ upřesnil operační důstojník mosteckých hasičů Zdeněk Pátek.

Podle něj však hrozilo, že lahev vybuchne. „Ono by stačilo, aby ji někdo vzal a odnesl ji do bezpečí. Nechtěli jsme však riskovat životy, proto jsme zavolali do Prahy pro robota,“ podotkl.

Robot vyvezl lahev ze skladu externí firmy a převezl ji na bezpečné místo v severozápadní části areálu, kde mají pyrotechnici bombu pod dohledem. „Čekalo se na příjezd krajského pyrotechnika. Ten rozhodl, že se nechá samovolně vyhořet, což potrvá asi 24 hodin podle toho, jak je lahev plná,“ upřesnil Keller.

Hasiči uvažovali i o tom, že by se tlaková nádoba nechala kontrolovaně odpálit. „Nebylo to nutné. Lahev jsme potopili do nádrže s vodou, abychom zastavili chemickou reakci uvnitř nádoby. Žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedl Pátek.

Podle mluvčího pražských hasičů Václava Hladíka dorazili záchranáři s robotem na místo čtyři minuty po 13. hodině. „Požár jsme měli nahlášen v 11:45, ve 12:05 jsme vyjeli. Podrobnosti o zásahu naší jednotky nevíme, protože na takovou dálku nám samozřejmě nefungují vysílačky,“ řekl Hladík.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Lahev podle mluvčího Chemopetrolu Kellera vzplála v místech, kde nejsou žádné chemikálie. „Nemáme proto hlášeny žádné velké škody,“ dodal.


Pražští hasiči mají k dispozici speciálního robota od začátku roku 2002. Používají ho hlavně u požárů tlakových lahví a tam, kde hrozí nebezpečí výbuchu. Robot je vybaven kamerou a proudnící, která dokáže hasit nebo chladit horké tlakové lahve. Termokamerou může zjistit teplotu požářiště, aniž by museli hasiči riskovat své životy.

První zásah provedli hasiči pomocí robota koncem srpna při požáru v berounských garáží. „Robot odtud odvezl dvě tlakové lahve, u kterých hrozil výbuch,“ připomněl Hladík. Cena takového stroje vyšla podle něj na tři miliony korun. „Podstatnou část ceny platil pražský magistrát.“

Zdroj: www.idnes.cz


Tisková zpráva ze dne 26. 9. 2002

Obsah acetylenové láhve, která se vzňala v Chemopetrolu, vyhořel
LITVÍNOV (okres Most)
Obsah acetylenové láhve, která se vzňala ve středu ráno v areálu společnosti Chemopetrol v Litvínově na Mostecku, vyhořel kolem 12.30 hodin. Oproti odhadu expertů, kteří dobu vyhoření stanovili na 24 hodin, tak láhev hořela téměř o pět hodin déle. Tepelná reakce v láhvi skončila.

V láhvi doznívá chemická reakce, zbylý acetylen se odplavuje do vody. Reakce je pod kontrolou hasičů a svářečských odborníků. S ukončením celého procesu se počítá kolem 17:00, kdy bude již zcela prázdná láhev předána majiteli.

Třiatřicetiki­logramová láhev na svařování patří externí firmě, která v Chemopetrolu provádí údržbářské práce. Při jejím vzplanutí nebyl nikdo zraněn. Policie zkoumá, zda se některý z pracovníků firmy nedopustil trestného činu obecného ohrožení.

Odborníci zvažovali i druhou variantu: odvézt láhev pomocí dálkově řízeného robota mimo areál podniku a na bezpečném místě ji odpálit. Pyrotechnik zjistil uvnitř láhve chvění. Možné otřesy při převozu by mohly vyvolat nežádoucí reakci, případně i výbuch.

Zajímavý článek novináře www.idnes.cz Ondřeje Tolara

P r a h a – Speciální robot-záchranář patřící pražským hasičům selhal hned při druhém zásahu. V Chemopetrolu měl zlikvidovat hořící acetylenovou lahev. Stroj hasičům zakoupil za tři miliony korun magistrát. O tom, zda to byly dobře investované peníze, však nyní pochybují i samotní hasiči. Někteří stroji nevěřili od samého začátku.
Podívejte se na fotografie.

I když unikátní stroj u pražských hasičů slouží od začátku roku, zatím úspěšně zasáhl jen jednou. Uplatnit se má hlavně u požárů tlakových lahví a tam, kde hrozí nebezpečí výbuchu. Robot je vybaven kamerou a proudnící, která dokáže hasit nebo chladit horké lahve. Termokamerou také může zjistit teplotu požářiště, aniž by hasiči museli riskovat.

První zatěžkávací zkouška přišla v srpnu: v Berouně hořely garáže. „Robot odtud odvezl dvě tlakové lahve, které mohly vybuchnout,“ uvedl šéf odboru vyšetřování pražských hasičů Václav Hladík. Stroj svoji práci zvládl.

Podle některých zasahujících hasičů však byl zásah robota k ničemu. „Než se tam robot dostal, nebyly už lahve horké, takže jsme to mohli klidně vzít v ruce,“ tvrdil jeden z hasičů, který si nepřál být jmenován.

V chemičce robot selhal
Další podobný zásah přišel tuto středu. V litvínovské chemičce se dopoledne vzňala třiatřicetiki­logramová acetylenová lahev. Hasiči z Chemopetrolu se právěm báli, že jim může vybuchnout v ruce. Zavolali proto do Prahy pro robota. Pražáci na místo dorazili hodinu po poledni.

Požární robot
V Česku mají hasiči jen jedno takové zařízení. Robot může manipulovat s předměty o váze do 150 kilogramů.

„Zvládne ale i další činnosti v prostředí, kde hrozí nebezpečí výbuchu. Na jeho paži lze například napojit měřící přístroje nebo požární hadici,“ popisuje mluvčí hasičů Václav Hladík.

Přístroj má tři kamery, které přenášejí obraz na monitor operátora, jenž tak může sledovat okolí a pohyb robota.

Robot vydrží pět minut pracovat bez ochlazování při teplotě 150 stupňů. Je řízen do 500 metrů.

Nápad používat u nebezpečných zásahů požárního robota přinesl hasič Václav Kratochvíl. Ten také spolu s vědci z ČVUT, přístroj zkonstruoval a uvedl do provozu. Na robotu pracovali téměř rok.

K nebezpečné lahvi sice robot podle šéfa podnikových hasičů chemičky Josefa Kučerky dojel, ale pak se porouchal. „Robot vyjel z vozu a mířil k tlakové nádobě, která byla na mírném vršku asi třináct metrů od nás. Na plošinku se však nemohl stroj dostat, protože se mu zaseklo kolečko,“ popsal robotův zásah.

Hasiči se snažili pásový stroj rozhýbat. To se jim však nepodařilo. „Navalili jsme proto ručně lahev do kleští robota a zkoušeli ho dál rozhýbat. Bylo to ale marné. Proto jsme lahev na bezpečné místo odnesli v rukou,“ doplnil.

„Byli jsme z Chemopetrolu požádáni o odbornou pomoc, kterou jsme poskytli. Robot nakonec nasazen nebyl. Víc vám k tomu nemohu sdělit, protože jsem zásahu v chemičce nevelel,“ tvrdil přitom ihned po zásahu velitel čety pražských hasičů Václav Kratochvíl a zároveň jeden z duchovních otců robota.

Generální ředitelství hasičů navíc záchranářům zakázalo poskytovat o středečním robotově selhání jakékoliv informace.

Robot hasiče zklamal
Zásah v Litvínově byl pro pražské hasiče velkým zklamáním. Řada z nich však už od počátku nevěřila, že by pro ně mohl být robot velkým přínosem.

„Funkčnost stroje by měl ověřit čas. Rozumím důvodům, proč se pořizoval, ale většina z nás si myslí, že je skoro k ničemu. Využívá se jen minimálně,“ tvrdí jeden z pražských hasičů. S obavy o své místo však nechce zveřejnit jméno. „Tento názor má devadesát procent hasičů.“

Proč se tedy takto nákladný stroj pořizoval? Vyšetřovatel a mluvčí pražských hasičů Hladík má o přínosu robota jasno: „Když nabourá jedno auto, nebudeme přece rušit všechny vozy. Myslím, že to je dobrý stroj a rozhodně není pravda, že by nebyl užitečný.“

Robot vyšel na tři miliony korun. Podstatnou část přitom platil pražský magistrát. „Hasiči nás požádali o dotaci. Nikdy jsem nepochyboval o potřebnosti tohoto robota. Navíc spoluprácí s ČVUT vyšel stroj levněji, než kdyby se kupoval v zahraničí,“ řekl radní pro bezpečnost Rudolf Blažek.

Představitelé města i hasiči se ale shodují, že hlavním důvodem pořízení robota bylo, aby se zbytečně nehazardovalo se životy záchranářů. „Cena za robota je minimální v souvislosti se záchranou lidských životů. Všichni jsme to brali tak, že tím pomáháme hasičům,“ uvedl Rostislav Ruth z odboru krizového řízení magistrátu.

„I když zásahů pro robota není pět denně, určitě je k něčemu. Otázka, zda je užitečný, i když není často využíván, proto není na místě,“ dodává vyšetřovatel Hladík.


iDNES , Ondřej Tolar
Sdílet