Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru chaty v Palkovicích na Frýdecko-Místecku musel vzlétnout i vrtulník, zasahovalo osm jednotek

Osm hasičských jednotek zasahovalo v sobotu 29. 4. 2023 v dopoledních hodinách při požáru chaty v obci Palkovice na Frýdecko-Místecku.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru v sobotu 29. 4. 2023 v 8:00. Na místo události vyjela nejen jednotka profesionálních hasičů ze stanice Frýdek-Místek, ale i sedm dobrovolných jednotek z Frýdku-Místku, Kozlovic, Metylovic, Frýdlantu nad Ostravicí, Palkovic, Palkovic-Myslíku a Pražma.

Hasiči již při příjezdu na místo události viděli plameny šlehající z oken prvního nadzemního podlaží chaty. V dýchací technice, s termokamerou a dvěma vodními proudy vnikli do domu, kde okamžitě zahájili boj s ohněm, dva vodní proudy byly použity pro hašení z vnější strany domu.

Ještě před příjezdem hasičských jednotek na místo události opustily dům tři osoby, u kterých hasiči prováděli, až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby předlékařskou péči a následně pomohli s transportem jedné zraněné osoby do vrtulníku Letecké záchranné služby.

Týmy ošetřovaly pětadvacetiletou ženu, která stačila při požáru objekt opustit. Utrpěla však popáleniny II. stupně v oblasti trupu a dolní končetiny v rozsahu přibližně dvaceti procent tělního povrchu.

Záchranáři zajistili žilní vstup, podali léky s analgeticko sedativními účinky, uložili zasaženou do podtlakové matrace a šetrně pacientku vzdušnou cestou transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Předána byla do péče tamního popáleninového centra.

Zasahující lékaři prohlédli také třítýdenního chlapečka, který nejevil známky zranění. Do nemocnice byl však přepraven k dalšímu vyšetření,

uvedla ZZS Moravskoslezského kraje.

Samotný požár dostaly jednotky pod kontrolu během dvou hodin, další hodinu pak zabrala samotná likvidace včetně rozebrání konstrukce a hledání skrytých ohnisek.

Po uhašení požáru zůstaly na dohled dvě jednotky dobrovolných hasičů, předběžná škoda byla vyčíslena na 3 miliony korun, příčina vzniku je v šetření.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet