Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhl mezinárodní kurz připravenosti na zvládnutí následků po použití látek CBRNE pro záchranáře

Ve dnech 24. – 28. 4. 2023 proběhl pod záštitou Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence (JCBRND COE) mezinárodní kurz pro 25 účastníků z řad armády a civilní experty z několika zemí (Itálie, Ukrajina, Bulharsko, Slovensko, USA, Malta).

Během kurzu („International CBRN Preparedness and Consequence Management Course for First Responders“) si posluchači nejprve vyslechli řadu odborných přednášek z oblasti CBRN a vyzkoušeli se řešení několika událostí formou tzv. table top exercise, kde se daný scénář řeší pouze “na sucho” u stolu a má za cíl posluchače naučit vnímat všechna rizika a specifika událostí s přítomností nebezpečných látek.

Přečtěte siOdborníci Institutu ochrany obyvatelstva se zúčastnili mezinárodní konference „CBRNE Research & Innovation“ ve francouzském městě Lille

A protože pouze praxe dělá mistra, přesunuli se posluchači se následující tři dny do Brna do ŠVZ HZS. Zde byl každý den věnován jedné oblasti z řad hrozeb CBRN.

Chemii si vzali na starosti naši kolegové ze ŠVZ, o radiační a biologickou část se pak postarali odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva. Průběh byl vždy stejný, ráno krátká přednáška, která měla za cíl připravit posluchače na praktický výcvik, který je čekal v další části dne a vždy byl zaměřen na konkrétní oblast – chemie, radiace, biologie.

Díky výbornému zázemí ŠVZ si tak posluchači kurzu během praktické části výcviku na vlastní kůži vyzkoušeli celou řadu dovedností. Od sestavení a rozdělení rolí v týmu, používání ochranných prostředků, komunikaci pomocí vysílaček, dekontaminaci zasahujících apod.

Všichni účastníci byli s kurzem spokojeni a vracejí se domů s novými poznatky a nápady jak je možné řešit tyto naštěstí ojedinělé, ale o to nebezpečnější, situace s přítomností CBRN látek.

Institut ochrany obyvatelstva
Sdílet