Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Mělnicku proběhlo prověřovací cvičení pro jednotku obce Spomyšl, je předurčená na ochranu obyvatelstva

Na Mělnicku proběhlo prověřovací cvičení pro jednotku předurčenou na ochranu obyvatelstva

Napříč Středočeským krajem je od roku 2018 vytipováno deset jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, které jsou předurčeny pro plnění specifických úkolů ochrany obyvatelstva, zapojování do krizových orgánů obcí a zřizování týlového zázemí u dlouhodobých zásahů složek integrovaného záchranného systému.

Po vynucené přestávce, kterou způsobila pandemie covidu-19, je spolupráci s vybranými dobrovolnými jednotkami opět věnována zvýšená pozornost. Všechny územní odbory proto organizují prověřovací cvičení a na druhé pololetí je plánováno společné cvičení dvoudenní.

Jedna z těchto kontrolních prověrek se uskutečnila v neděli 7. května dopoledne na centrální hasičské stanici Mělník. Námětem byl fiktivní požár sousedního hotelu s potřebou zajistit zázemí pro zasahující jednotky i desítky evakuovaných osob.

Dobrovolní hasiči z obce Spomyšl rozvinuli vybavení, které mají v souladu s krajskou koncepcí k dispozici. V další fázi se seznámili s vybavením profesionálních kolegů. Konkrétně šlo o nafukovací stan s vytápěním, osvětlovací balón a kontejner pro stanoviště dekontaminace osob, který lze provozovat také jako nouzové hygienické stanoviště.

Po sbalení materiálu proběhlo podrobné vyhodnocení cvičení, na kterém garant z krajského ředitelství s kolegou z územního odboru Beroun představil další vývoj v této oblasti. Oboustranně přínosná akce byla zakončena na zbrojnici JSDH, kde se příslušníci HZS seznámili se zázemím jednotky a diskutovali s dobrovolnými hasiči o praktických poznatcích z této nevšední problematiky.

plk. Ing. Jaroslav Gabriel
ředitel ÚO Mělník
HZS Středočeského kraje
Sdílet