Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V rámci cvičení jednotek SDH v roce 2023 se hasiči seznámili s drony, kolegy ze Správy železnic i operačními důstojníky

Ve dnech 21. a 22. dubna 2023 proběhl 10. ročník cvičení, jehož záměrem byl praktický výcvik pro strojníky a teoretické seznámení se s činností úseku Správy informačních technologií města Plzně (dále jen Drony SIT), činností Hasičského záchranného sboru Správy železnic (dále jen HZS SŽ), návštěva na centrální hasičské stanici Plzeň-Košutka Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a seznámení s činností Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (dále jen KOPIS).

Cvičení začalo přípravou stravy na oba dva dny cvičení. Ve čtvrtek byl uvařen guláš, který byl připravován pod dohledem pana Václava Kotrby, člena SDH Blatná. Začátek vlastního cvičení byl v pátek v 8:00 s odjezdem do Plzně nejpozději v 8:15 hod od hasičské stanice Blatná.

Pátečního cvičení se zúčastnilo 28 členů JPO III a JPO V: Blatná, Skaličany, Myštice, Předslavice a Drahonice. Sobotní cvičení mělo stejný čas srazu a odjezdu a zúčastnily se následující jednotky PO: Čepřovice, Volyně, Bělčice, Hornosín a Mirotice, dalších 22 členů jednotek PO. Celkem se tedy cvičení v obou dnech zúčastnilo 50 členů jednotek SDH z okresu Strakonice.

První zastávkou byly Drony SIT. Byli jsme seznámeni s činností a technickým vybavením. Zde je třeba poděkovat všem zaměstnancům, kteří se nás ujali a celou dobu nám byli k dispozici. Vyprávění bylo velice zajímavé a bylo ukončeno praktickou ukázkou.

Následně jsme se dopravili vlastními dopravními automobily na hasičskou stanici HZS SŽ v Plzni. Zde nás osobně přivítal pan Robert Kučera, velitel hasičské stanice a vedoucí ústřední odborné rady represe SH ČMS.

Byla nám vysvětlena specifická činnost této jednotky, technické vybavení a vysvětlen systém zásahu na železniční tunel Ejpovice mezi Plzní a Rokycany. Dále nás velitel stanice upozornil na určité zásady při zásazích u železničních nehod (pád stromu na kolejiště, kontakt vlaku se stromem, požár lokomotivy na elektrický pohon atd.).

Byla nám předvedena technika a technické prostředky sloužící k nakolejování sjetých vagonů z kolejí a předvedena ukázka, jak se umísťuje uzemňovací tyč.

Po zhruba 2 hodinovém povídání jsme se po východním obchvatu Plzně přemístili na centrální hasičskou stanici Plzeň-Košutka.

Zde jsme se seznámili s organizací výjezdových hasičů, přidělení příslušníků na jednotlivou techniku a seznámení s jednotlivou technikou, předurčeností a vybavením jednotlivých zásahových vozidel, např. CAS, TA, chemický kontejner, autobus, plynový hasicí automobil, systém COBRA atd.

Někteří členové se podívali na prostor cvičného polygonu – nekonečný žebřík, kladivo, klecový systém atd. Následoval oběd v restauraci místního obchodního domu.

Po obědě jsme se přesunuli přes nově otevřený západní obchvat Plzně na KOPIS, kde jsme se seznámili se systémem TCTV 112 a činností operačního řízení. Zde nám operační techničky ukázaly příjem tísňových volání, eCallu – tísňového volání z vozidla.

Následně byla ukázána možnost zakládání událostí a příjem datových vět a následné nasazování jednotek PO a techniky k mimořádným událostem dle místa události.

Po všech případných dotazech jsme se společně vrátili do Blatné, kde na nás již čekal výborný guláš a celá akce byla vyhodnocena, popř. zodpovězeny další případné dotazy. Všem členům byli rozdány menší dárky jako památka na tento jubilejní 10. ročník cvičení.

Závěrem je třeba poděkovat všem jednotkám, které se cvičení zúčastnily a všem zaměstnancům a příslušníkům, kteří se nám věnovali a vše vysvětlili, popř. názorně ukázali.

Ing. Pavel Škarda
vedoucí cvičení
náměstek starostky OSH Strakonice
Sdílet