Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení v Těchoníně bylo zaměřené na transport pacienta s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci

Desáté květnové dopoledne roku 2023 bylo rušno ve Vojenském zdravotním ústavu – odboru biologické ochrany v Těchoníně. Konalo se zde taktické cvičení zaměřené na řešení mimořádné události s transportem pacienta s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

Cílem bylo prakticky nacvičit postupy při podezření na výskyt nakažlivé nemoci. Procvičit součinnost se specializovaným týmem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a Armádou ČR – Vojenským zdravotním ústavem – Odborem biologické ochrany Těchonín a pro hasiče to bylo celkové prověření všech postupů dle Bojového řádu a typové činnosti 16A.

Nejdůležitější bylo připravit pracoviště na převzetí transportovaného pacienta s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

Příprava kapacity pro jímání kontaminovaného odpadu, střežení nebezpečné zóny, dodání dezinfekčního prostředku, poskytnutí prostor pro osobní hygienu zasahujících, vytýčení nebezpečné zóny, nástupního a týlového prostoru, zřízení dekontaminačního stanoviště i dekontaminace využité plochy v nebezpečné zóně a předání kontaminantů včetně přečerpání odpadní vody.

Teď už bude na základě všech poznatků ze cvičení provedeno vyhodnocení, které odhalí i případné nedostatky.

Foto pro HZS: Jiří Sejkora
HZS Pardubického kraje
Sdílet