Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Horním náměstí ve Vsetíně nacvičovaly složky IZS zásah po výbuchu v domě, bonusem byla nalezená drogová laboratoř

Obyvatelé Vsetína, kteří během dopoledne 11. května 2023 procházeli přes Horní náměstí, mohli shlédnout práci složek IZS. Naštěstí se jednalo pouze o taktické cvičení. K této činnosti byla použita dlouhodobě nevyužívaná budova. Složky IZS ke cvičení využili přízemí a první nadzemní patro objektu.

Námětem společného cvičení byl výbuch v přízemním patře obytného domu. Avšak při provádění záchranných a likvidačních prací nalezli hasiči v jedné z bytových jednotek domu nelegální drogovou laboratoř. V ten okamžik se rozjely další úkoly složek dle typové činnosti složek IZS, a to na místě mimořádné události v souvislosti s nálezem nelegální drogové laboratoře.

Simulovaný výbuch podle scénáře oznámil kolemjdoucí, a to na tísňovou linku 112. Na místo ihned vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči ze Vsetína, Valašského Meziříčí a ze Zlína. Taktéž byla událost oznámena Policii ČR a zdravotnické záchranné službě.

Po příjezdu hasiči provedli záchranné a likvidační práce. Evakuovali celkem 22 osob ze zasaženého objektu ven do bezpečí, kde jim byl přivolán i evakuační autobus z Centrální hasičské stanice Zlín.

Dále hasiči poskytli zraněným osobám první předlékařskou pomoc, neboť dva obyvatelé domu utrpěli popáleniny a tržné rány. K likvidaci požáru nasadili dva proudy hasební vody a požár uhasili. Během zásahu však narazili na nelegální drogovou laboratoř. Proto následně ohraničili nebezpečnou zónu a velení v místě zásahu předali Policii ČR.

Dalšími úkoly hasičů byla dekontaminace osob a techniky a na pokyn policistů zajistili na místě události odběry vzorků, které hasiči chemici na místě hned vyhodnotili.

Se zjišťováním druhů nebezpečných látek na místě události byly zasahujícím jednotkám IZS k dispozici i dvě pracovnice Chemické laboratoře Frenštátu pod Radhoštěm. Jejich úkolem bylo mimo jiné zjistit, zda se v zasahujících prostorech nenacházejí výbušné či jinak nebezpečné látky.

Po provedení všech simulovaných úkonů ze strany složek IZS bylo cvičení ukončeno a následně vyhodnoceno.

Velké poděkování patří zástupcům Města Vsetína za poskytnutí budovy a Zlínskému kraji za finanční prostředky k realizaci tohoto taktického cvičení.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet