Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Dry Forest 2023 prověřilo zásah při požáru lesa v okolí Kladské, hašení nacvičovaly jednotky z druhého stupně

Riziko lesních požárů je stále více aktuální. Oblast Slavkovského lesa či západní část Krušných hor v okolí Přebuzi jsou v rámci kraje místa, kde jsou z pohledu hasičů složité podmínky pro zásah. Především co se týká nedostatku zdrojů požární vody a dostupnosti techniky.

To jsou hlavní důvody, proč je nutné se na tato rizika připravovat. A jednou součástí této přípravy jsou taktická cvičení. V sobotu 13. května 2023 se takové cvičení uskutečnilo v okolí Kladské – Dry Forest 2023.

Hlavními úkoly cvičení bylo procvičit spolupráci mezikrajské pomoci při zřízení dálkové dopravy vody hadicemi systémem HFS Somati v délce 5,4 km a tím zajistit dálkovou dopravu vody a kontinuální dodání hasební vody po dobu 40 minut.

Dále procvičit příhraniční spolupráci s jednotkami FFW ze SRN (FFW Mähring, FFW Bad Neualbenreuth a FFW Waldsassen), procvičit spolupráci zasahujících jednotek HZS ČR a jednotek SDH obcí u lesního požáru na velké ploše požáru, prověřit řízení déletrvajícího zásahu se zřízením sektorů, úseků a štábu velitele zásahu, včetně koordinace jednotek PO.

Součástí bylo i letecké hašení zajištěné vrtulníkem Policie ČR. Shromaždiště zasahujících jednotek a jejich techniky bylo u obce Lazy, soustředění velkoobjemových čerpadel bylo u Kladské a simulovaný požár pak byl na vrcholu Lesný, nejvyšší hory Slavkovské lesa.

Cvičení se zúčastnily jednotky požární ochrany ze II. stupně požárního poplachu, hasiči ze sousedního Německa a kolegové z Plzeňského kraje a z Prahy.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet