Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa na vrcholu Velkého Javorníku byl námětem taktického cvičení, zřízena byla kyvadlová doprava

Požár lesa na vrcholu Velkého Javorníku byl námětem taktického cvičení, které se uskutečnilo, ve čtvrtek 11. 5. 2023 v odpoledních hodinách.

Námětem cvičení se stal požár, kdy při hlášeném pálení klestí došlo, vlivem silného větru na vrcholu hory i k rozhoření ohnisek a rozšíření požáru suchým lesním porostem směrem k přilehlé rozhledně a horské chatě.

Cílem cvičení bylo ověření dojezdových časů povolaných požárních jednotek, procvičení taktiky zásahu a seznámení se s dostupnými zdroji požární vody. Procvičovala se také znalost velitelů zasahujících jednotek v souvislosti se zdoláváním zásahu tohoto typu, komunikace mezi příslušníky a velitelem zásahu, to vše za pomoci využití radiostanic.

Hlavním cílem pak byl především nácvik realizace zřízení kyvadlové dopravy z čerpacího stanoviště ve Veřovicích.

Hasiči na místě události provedli rovněž evakuaci 15 osob z rozhledny, která byla přímo požárem ohrožena, navíc došlo k fiktivnímu zranění (zlomení nohy) jednoho ze zasahujících hasičů, který musel být transportován nezpevněným terénem, až ke zpevněné komunikaci, kde si jej převzala do péče Zdravotnická záchranná služba.

Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat na stanice.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet