Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes Darren daroval krev jinému pejskovi, ten byl ve vážném stavu. Psovodovi zazvonil telefon v jednu hodinu ráno

Pes záchranář – Darren – je zapsán v seznamu dárců krve. Davidovi Hynkovi v noci na středu, přesně v jednu hodinu ráno, zazvonil telefon.

Z veterinární kliniky volají s velkou prosbou, že nutně potřebují psa na darování krve pro pejska ve vážném stavu. Do necelé hodiny jsme byli na klinice.

Bylo provedeno základní vyšetření a křížový test krve, zda bude krev vhodná pro příjemce. Vše dopadlo dobře,

popisuje dramatické chvíle psovod David Hynek.

Poté už přišel na řadu samotný odběr krve.

Ten se nejčastěji dělá z krční žíly. Pes musí vydržet ležet na boku a mít nataženou hlavu a krk. Asi po 5 minutách je krev odebrána a veterinářka s ní odchází, aby mohla podat transfuzi nemocnému psovi,

doplňuje David Hynek.

Přečtěte siPsovod David Hynek ze stanice Ústí nad Orlicí se se svým psem Darrenem účastnil v Polsku výcviku ve vyhledání a záchrana osob v postižené oblasti

Darren po odběru krve musel ještě chvíli vydržet v klidu. A nebojte, dostal i odměnu, kterou si určitě zaslouží – pro nabrání síly masovou konzervu a misku plnou vody, aby doplnil tekutiny.

Byly skoro 3 hodiny ráno a David s Darrenem ještě chvíli po transfuzi seděli v autě před veterinární stanicí a snažili se aspoň chvilku usnout. Dnes už zase naplno je David ve službě ale Darrena čeká klidový den na hasičské stanici.

My smekáme klobouk a víte jak – jednou záchranářský pes, navždy záchranářský!

Ostatně jako hasiči – jednou hasič, navždy hasič.

Přečtěte siProfesionální hasič David Hynek zachraňoval při svém návratu ze cvičení u nehody posádky dvou vozidel

Věříme, že Darren už bude v plné síle v sobotu 20. května, kde ho můžete na Dnu otevřených dveří na stanici v Pardubicích spatřit na ukázce, která začíná už v 9.30 hodin. Nenechte si našeho skvělého pejska ujít.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet