Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Českém Švýcarsku byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, hořelo nedaleko Pravčické brány

Třetí stupeň poplachu byl vyhlášen 18. května 2023 odpoledne kvůli požáru lesního porostu mezi Pravčickou branou a státní hranicí s Německem v Národním parku České Švýcarsko.

K požáru vyjelo 13 hasičských jednotek. Byl povolán vrtulník s hasicím vakem. Byla hlášena zasažená plocha 12×100 metrů.

Policisté na místě během hasebních prací poskytovali součinnost Hasičskému záchrannému sboru a to zejména logistickou podporu, doprava v místě byla řízena kyvadlově.

Policisté s hasiči a strážci národního parku pomáhali návštěvníkům, kteří byli v době požáru na Pravčické bráně sejít okolo nebezpečného úseku, kde hořelo. Do akce byl zapojen také policejní vrtulník.

Policisté na místě v souvislosti s možnou příčinou požáru zadrželi jednu osobu, muže, občana SRN. Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu u něj byla pozitivní.

V souvislosti s požárem policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, nicméně forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu zatím nelze, s ohledem na probíhající prověřování.

Požár byl lokalizován v 17:07. Požářiště bylo proměřeno termokamerou, nebyla naměřena vyšší teplota.

Na místě zůstaly dvě jednotky, které budou celou noc místo monitorovat.

19.05.2023

Přes noc se žádné hoření neobjevilo. Byl klid. Po opakovaném měření termokamerou nebylo ani ráno nic naměřeno.

V 8:13 byla nahlášena likvidace požáru.

Zásah byl ukončen, všechny jednotky se vracejí na své základny. Na místě zůstávají dva sudy pro případné hašení. Místo požářiště bylo předáno revírnímu, kterému byla nařízena kontrola do pondělního odpoledne.

Foto: HZS a NP České Švýcarsko

por. Bc. Eliška Kubíčková
Policie ČR
HZS Ústeckého kraje
Sdílet