Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár výletní lodi byl námětem taktického cvičení složek IZS na Slezské Hartě

Námětem cvičení složek IZS se stal 24. května 2023 požár výletní elektro lodi na hladině vodní nádrže Slezská Harta, následná evakuace ohrožených osob z plavidla a záchrana tonoucích z vodní plochy a přilehlých břehů. Cvičilo se i ošetření zraněných osob.

Cílem taktického cvičení bylo ověření akceschopnosti a součinnosti složek IZS, ověření vhodnosti místa nasazení plavidel zasahujících složek na vodní ploše, procvičení specifických činností při hašení požáru plavidla s fotovoltaickým systémem a procvičení transportu zraněných osob z obtížně přístupného terénu v podobě strmých břehů. Ověřovaly se rovněž dojezdové časy složek IZS.

Hasiči, po nahlášení požáru, kapitánem lodi, na tísňovou linku 150, vyjížděli, společně se Zdravotnickou záchrannou službou (ZZS MSK), Policií ČR (PČR) a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže (VZS ČČK) na místo události.

Velitel zásahu ihned po příjezdu na místo události zajistil prostor pro ustavení techniky a místa pro nasazení plavidel na vodní plochu. Na vodní hladinu se spustila první plavidla hasičů a Policie ČR s pokynem velitele o provedení záchrany osob z vodní plochy.

Na místo události dorazilo i plavidlo VZS ČČK a dle pokynů velitele zásahu se okamžitě zapojilo do záchrany osob. První zachráněné osoby byly transportovány v motorových člunech na určený bod na břehu vodní plochy, kde si vedoucí lékař ZZS MSK stanovil nutnost odvozu vybraných zraněných osob k dalšímu ošetření do zdravotnického zařízení.

Ostatní zachráněné osoby, které nebylo nutné transportovat do nemocnice, zůstaly na místě události, jejich teplotní komfort byl zajištěn v podobě přikrývek a umístěním do přistaveného autobusu. Mezitím plavidlo s hasiči na palubě vyrazilo, na základě pokynu velitele zásahu, do boje s ohněm, nacházejícím se na palubě výletní lodě.

Po likvidaci požáru lodi, provedly všechny složky IZS průzkum místa události na vodní ploše a jejich přilehlých březích a evidenci zachráněných osob.

Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat všech zúčastněných stran zpět na své základny.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet