Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z české i německé strany hranic se společně připravují na lesní požáry, workshop proběhl v Karlových Varech

Při workshopu pořádaném v Karlových Varech se účastníci shodli, že riziko vzniku lesních požárů stále stoupá a řešením při zvládání rozsáhlých lesních požárů je především přeshraniční spolupráce

Při společném workshopu s tématem lesní požáry se v Karlových Varech v prostorách zastupitelského sálu krajského úřadu sešli hasiči z Karlovarského kraje s hasiči z příhraničních oblastí dvou svobodných států Spolkové republiky Německo.

S hasiči z Bavorska a Saska, tedy státy, které mají společné státní hranice s Karlovarským krajem, má HZS Karlovarského kraje uzavřenou smlouvu o vzájemné spolupráci.

Pro workshop, který se konal poslední květnový víkend, bylo vybrané aktuální téma a tím je hrozba vzniku lesních požárů velkého rozsahu.

Hasiči z Karlovarského kraje mají k dispozici dlouhodobou předpověď vývoje sucha na území kraje, stejnou zkušenost mají dle závěrů workshopu i kolegové z Německa.

Společného jednání se zúčastnili představitelé profesionálních a dobrovolných hasičů z Karlovarského kraje, zemský rada Vogtlandkreis Thomas Hennig a zemský rada Erzgebirgskreis Rico Anton, dále pak zástupci hasičských sborů z příhraničních zemských okresů ze Saska a Bavorska, zástupci hasičské školy Wüirzburg a tak hasiči, kteří se podíleli na likvidaci loňského lesního požáru v Saském Švýcarsku.

Program workshopu byl rozdělený do tří bloků.

V prvním byly prezentovány dosavadní činnosti vzájemné přeshraniční spolupráce a možnosti využití zásahové techniky se zaměřením na lesní požáry.

Druhá část pak řešila taktiku vedení zásahu a spolupráci na úrovni operačních středisek. Právě v této oblasti se hasiči na obou stranách hranice aktuálně výrazně posunuly a sdílejí si za použití jednotného informačního systému možnosti nasazení techniky a jednotek.

V závěrečné části setkání pak přednášející připomněli loňský lesní požár v Ústeckém kraji, konkrétně rozebrali nasazení hasičů v Českém Švýcarsku i Saském Švýcarsku.

Výstupem workshopu pak bylo zjištění možností, jak do budoucna efektivněji postupovat při rozsáhlých lesních požárech, a to především sjednocením postupů, využívání možností jak techniky, tak i taktiky na obou stranách hranic.

HZS Karlovarského kraje
Sdílet