Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek vyjelo k požáru pneuservisu do Starého Mateřova, škoda je více než 11 milionů

Při požáru pneuservisu ve výstavbě ve Starém Mateřově byl během zásahu vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu, tedy nakonec zde zasahovalo 9 jednotek. Hasičům se podařilo uchránit před plameny zaparkovaný kabriolet a další cenné věci.

Dle svědecké výpovědi byly plameny pod vrtací soupravou na zemi a hořel i motor vrtací soupravy. Požár se přenesl přes dřevěnou střešní konstrukci do celého objektu. Plameny se rozšířily na celou střechu o rozměrech zhruba 80 × 20 m.

Zřízena musela být dálková doprava vody. Voda byla čerpána z nedalekého hydrantu u hřiště a rybníku. Jelikož plameny se velmi rychle šířily, došlo k propadnutí střechy. Hasiči se soustředili zejména na ochranu konstrukce. Bylo nutné rozebrat konstrukce tak, aby mohla být uhašena všechna skrytá ohniska. V jednu chvíli se vzňalo asi 8 uložených pneumatik.

Na střeše objektu byly fotovoltaické panely, které naštěstí nebyly ještě zapojeny. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 20.40 hodin. Do ranních hodin na místě prováděla dohled jednotka dobrovolných hasičů ze Starého Mateřova.

V 7 hodin ráno se na místo dostavil znovu vyšetřovatel hasičů územního odboru Pardubice a specialisté z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč. Odebrány byly vzorky, které poputují k expertíze. Ohledáno bylo kriminalistické ohnisko na nákladním vozidle. S největší pravděpodobností je příčinou vzniku požáru technická závada na autobaterii.

Požár hasiči zcela zlikvidovali v 7.44 hodin (po asi 13. hodinách od nahlášení události na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje).

Škoda byla předběžně vyčíslena na 11,5 milionů korun. Při požáru nedošlo ke zranění osob.

Vyšetřovatelé na výjezdu ve Starém Mateřově

Začátkem tohoto týdne šetřili vyšetřovatelé Institutu ochrany obyvatelstva příčinu vzniku požáru pneuservisu ve Starém Mateřově na Pardubicku.

Došlo zde k požáru vozidla s vrtací soupravou, který byl odstaven v blízkosti haly. Požár se od vozidla přenesl na vedle stojící halu a rozšířil se na celou střechu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Příslušníci expertní skupiny IOO ohledali místo události a vyloučili úmyslné způsobení požáru. Z odebraných vzorků, které podstoupili expertize, zjistili technickou závadu na elektroinstalaci vozidla.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet