Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikátní dopravní automobil GAZ Sadko Next pořídila pro své hasiče obec Olešník

Obec Olešník pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů unikátní dopravní automobil – jedná se o dvounápravový GAZ Sadko Next za 2 407 900 korun včetně DPH, který dodala firma ELTRANS Liberec.

Podvozek

GAZ SADKO Next je ultimátní off-road nákladní automobil spadající do takzvané kategorie „medium-duty truck“. Disponuje pohonem všech kol, redukční převodovkou a uzávěrkami předního, zadního i mezinápravového diferenciálu.

O odpružení podvozku se starají listová pera s dvojčinnými hydraulickými teleskopickými tlumiči.

Vůz je osazen systémem pro centrální dofukování pneumatik. O pohon se stará naftový čtyřválcový motor YMZ-534 o objemu 4,43 litrů a výkonu 110 kW. Jeho nejvyšší krouticí moment je 490 Nm při 1 200 otáčkách za minutu, spotřebu výrobce udává od 13,6 až po 18 litrů na 100 kilometru při rychlosti 60, respektive 80 km/h.

Převodovka je ve voze pouze manuálně řazená, pětistupňová. Nechybí redukovaný převod pro pohon 4×4. Maximální rychlost automobilu je 110 km/h.

Na levém boku kabiny je zásuvka pro připojení dobíječe a konzervátoru akumulátorů.

Třídveřová kabina je sedmimístná se dvěma řadami sedadel. Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice, v dobíjecích úchytech najdeme ruční svítilny.

Na předním nárazníku je uchycen lanový naviják s pohonem od motoru vozu. Jeho maximální tažná síla je 9 tun.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace s červenou částí rampy na levé straně vozu.

Nástavba

Nástavbu tvoří skříň typu VYDRA s integrovanou ocelovou nádrží na 1 200 litrů vody. O dodávku hasiva se stará vysokotlaké čerpací zařízení. To je umístěno v pravé zadní části nástavby a poháněno vlastním spalovacím motorem s výfukem vyvedeným na střechu.

Na obou bocích je dvojice schrán pro příslušenství krytá hliníkovými roletkami. Vzadu jsou dvoukřídlé kovové dveře.

O osvětlení bezprostředního okolí se starají světla na bocích a zadní části nástavby.

Rozměry a hmotnosti

Maximální technicky přípustná hmotnost automobilu je 7 640 kg, vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm. Délka GAZu je 7 400 mm, jeho nájezdové úhly jsou 40 ° vpředu a 35 ° vzadu.

Sdílet