Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika posílá humanitární pomoc pro oblasti Ukrajiny zaplavené vodou: čerpadla, elektrocentrá­ly, čluny…

Česko posílá humanitární pomoc pro oblasti Ukrajiny zaplavené vodou z přehrady Nova Kachovka. Ukrajina o tuto pomoc požádala státy EU v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie.

Do zahraničí zamíří 50 plovoucích čerpadel, 10 elektrocentrál, 50 domků pro nouzové ubytování, čtyři čluny, 100 tisíc protipovodňových vaků a další materiál pro občany – spacáky, bundy, deky…

Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s HZS ČR a Správou státních hmotných rezerv (SSHR) začalo okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí.

Ve dnech 8. – 9. června bude ZÚ HZS ČR v gesci jako jednotka MV-GŘ HZS ČR zabezpečovat nakládky a následné přepravy humanitární pomoci pro Ukrajinu, která zamíří z Hlučína do meziskladu v polském Řešově.

První ze tří nakládek humanitární pomoci (HP) proběhla ve spolupráci se Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR (SOZ HZS ČR) ve čtvrtek 8. 6. ve skladech ve Skutči a v Jihlavě, odkud po naložení zamířila do jedné z dislokací ZÚ HZS ČR v Hlučíně.

Plánovaná přeprava první části HP, jenž je zabezpečena prostřednictvím 2 tahačů s návěsy, vyrazí do Polska již dnes po 19:00 hodině.

V pátek 9. 6. proběhnou současně tři nakládky HP, a to ve skladech v Jihlavě, Zbirohu a v Čachovicích, odkud materiál zamíří do Hlučína a následně v odpoledních a večerních hodinách pak do polského Řešova. Celkový objem materiálu čítá odhadem přes 130 palet.

Personálně bude celková přeprava zastřešena ca 30 příslušníky ZÚ HZS ČR a 15 kusy techniky, z nichž 8 tvoří tahače s návěsy.

09.06.2023

První část humanitární pomoci pro oblasti postižené záplavovou vlnou na Ukrajině jsme dopravili do polského Řešova. Další dvě naše skupiny pokračují s přepravou během dnešního dne.

ZÚ HZS ČR
Sdílet