Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vícově na Prostějovsku mají hasiči zcela novou zbrojnici, původní zázemí už nevyhovovalo

Moderní zázemí nové hasičské zbrojnice ve Vícově na Prostějovsku využívají od loňska tamní dobrovolní hasiči. Začátkem května 2023 se uskutečnilo její slavnostní otevření.

Stavba za 14,5 milionu korun přinesla obci nové moderní prostory pro jednotku a plnění úkolů v oblasti požární ochrany, ale i pro spolkovou činnost, a to především pro výcvik mladých hasičů. V krizových situacích se může stát i zázemím pro obyvatele obce v nouzi.

Obec Vícov je zřizovatelem jednotky sboru dobrovolných hasičů, která je potřebná pro zásahy při požárech, dopravních nehodách i živelních katastrofách.

Činnost jednotky je neoddělitelně spojena s fungováním Sboru dobrovolných hasičů Vícov, který v obci funguje již od roku 1891, tedy více než 100 roků.

Dobrovolní hasiči jsou u nás tradičním spolkem, který podle mého názoru jednoznačně přispívá k rozvoji veřejného života ve Vícově. Díky nové zbrojnici mají nyní v obci odpovídající zázemí pro svou bohatou činnost,

popsala starostka Vícova Jana Rozsívalová.

A proč se pro stavbu nové zbrojnice ve Vícově rozhodli? Hlavně z důvodu nevyhovujícího zázemí pro zásahovou jednotku zařazenou v Integrovaném záchranném systému Olomouckého kraje ve starším objektu.

Budova byla v havarijním stavu, měla vlhké zdivo a byla staticky narušená. Navíc místní hasiči vyjížděli k zásahům do nepřehledné zatáčky. Proto se zastupitelstvo obce snažilo již od roku 2017 získat dotaci na postavení nové hasičské zbrojnice.

„V roce 2019 se nám to konečně podařilo. Díky dvěma dotacím a vlastním prostředkům jsme v srpnu 2022 stavbu dokončili,“ vysvětlila starostka.

Obec Vícov čerpala dotace z Ministerstva vnitra-Generálního ředitelství HZS ČR ve výši 4 300 000 korun a finanční příspěvek Olomouckého kraje ve výši 600 000 korun. Celkové vynaložené finanční prostředky na stavbu nové hasičské zbrojnice činily 14 559 933 korun.

Se stavbou nové hasičské zbrojnice se započalo v září 2021, dokončena byla v srpnu 2022. Projekt realizovala firma – POZEMSTAV Prostějov a.s.

Foto: Michal Šafus / POŽÁRY.cz a obec Vícov
www.vicov.cz
Sdílet