Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slezská Harta i v roce 2023 hostila záchranáře z celé republiky, nejlepší byl tým z Prahy

Vodní nádrž Slezská Harta se stala, ve středu 14.června 2023, centrem vodních záchranářů z celé České republiky. Konal se zde XXIII. ročník soutěže ve vodním záchranářství „Slezská Harta 2023“.

Na start závodu, jehož cílem je záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem, se postavilo celkem 24 čtyřčlenných týmů složek IZS.

K vidění tak byly nejen týmy z řad profesionálních a dobrovolných hasičů, ale i tým SOŠ PO a VOŠ PO, tým podnikových hasičů Správy železnic a své zastoupení mělo opět i Polsko s družstvem z PSP Prudnik.

Týmy poměřovaly síly v disciplínách jako je např. poskytnutí první pomoci, jízda na raftu s pádly na čas nebo slalom se člunem a další.

Jako nejnáročnější, se stejně jako v loňském roce, ukázala disciplína v podobě záchrany tonoucího. Soutěžící museli na čas doplavat k 50 metrů vzdálenému raftu a odtud zachránit dvě tonoucí osoby. Tonoucí v tomto případě představovaly dva plastové barely, naplněné vodou.

Vítězným týmem, který tak obhájil prvenství z let předešlých, se stal tým Hasičského záchranného sboru (HZS) hlavního města Prahy, druhou příčku obhájil tým HZS z Karlovarského kraje ze stanice Cheb a na třetí, bronzové pozici se umístil tým HZS Olomouckého kraje ze stanice Přerov.

HZS Moravskoslezského kraje, Územní odbor Bruntál, spolupracuje dlouhá léta při organizaci soutěže „Slezská Harta“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál. Jejich zástupci byli mezi rozhodčími.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet