Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U stovek událostí zasahovali hasiči po celé republice v souvislosti se silnými bouřkami

Celkově hasiči v celé republice kvůli počasí dne 21. června 2023 zasahovali u 1052 technických pomocí. Nejvíce výjezdů měli v Jihočeském kraji, na Vysočině a dále v krajích Jihomoravském a Plzeňském.

Jihočeský kraj

Pouze necelé dvě hodiny znamenaly pro nás více než 300 zásahů, kdy jsme dnes odklízeli následky prudkého deště a bouřek.

K popadaným stromům začaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjíždět krátce před 15. hodinou. Pás bouřek přešel celý kraj od západu na východ.

Nejdříve začaly k odklízení popadaných stromů vyjíždět jednotky na Prachaticku a Strakonicku, následovalo Písecko a České Budějovicko a poté Táborsko a Jindřichohradecko.

V první hodině bouřky řešili hasiči přibližně 100 událostí. Po hodině a půl bouřka území kraje začala opouštět, ve statistikách bylo v tu chvíli okolo 150 událostí. K 18. hodině evidujeme 250 již vyřešených nebo právě řešených událostí s tím, že dalších přibližně 60 je „v zásobníku“ (tzn. nejsou akutní a budou řešeny s časovým odstupem).

Hasiči odklízeli popadané stromy především ze silnic a železničních tratí. Mezi jiné události patřily například následující:

  • pád stromu na elektrické vedení v Horní Vltavici a Těšovicích,
  • pád stromu na střechu kasína ve Strážném,
  • pád stromu na osobní auto u Studené, na osobní auto a garáž v Týně nad Vltavou a na auto ve Stožci,
  • u Hodonic uvěznily popadané stromy paní v jejím osobním autě, u Putimi spadané stromy zablokovaly autobus,
  • v Týně nad Vltavou vítr utrhnul markýzu,
  • pád stromu na dům a zpřetrhání elektrického vedení ve Všemyslicích,
  • náraz vlaku do stromu u Čimelic a Holubova,

Je nutné oddat, že jsme z důvodu toho, že bouřka pokračovala přes Kraj Vysočina, pracovali ve zvýšené míře i pro tento kraj. Na jihočeské Krajské operační a informační středisko přepadávaly hovory volajících z Kraje Vysočina.

Operátoři tísňových linek HZS Jihočeského kraje tak odbavovali přeliv událostí i z jiného kraje.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Po 17. hodině začalo naše operační středisko přijímat informace o mimořádných událostech, které souvisely s pásmem bouřek přicházejících z Vysočiny. V nejvíce exponované době mezi 18. a 19. hodinou založili příslušníci operačního střediska 67 událostí.

Celkem od 17. do 20. hodiny evidujeme 154 událostí. Nejde určitě o konečné číslo, protože i po 20. hodině události přibývají, ale situace je již výrazně klidnější.

Nejčastěji jsme zasahovali u popadaných stromů a to konkrétně v 114 případech. Hasiči vyjížděli také k čerpání vody a to především na Hodonínsku a Břeclavsku. V několika případech jsme zaznamenali také poškozené střechy. Taková situace byla např. ve Šlapanicích na Brněnsku.

HZS Jihomoravského kraje

Moravskoslezský kraj

Vítr v Oticích na Opavsku zničil střechy 10 domů, dvacet dalších je poškozených. Na místo jsou vyslány kontejnery s plachtami a materiálem na provizorní zastřešení.

Zasahují 4 profesionální jednotky a 11 jednotek dobrovolných hasičů.

HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Zhruba k 50 událostem vyjely dnes vpodvečer jednotky profi i dobrovolných hasičů kvůli silným bouřkám. Nejvíce zásahů evidujeme na Prostějovsku a Přerovsku, kde řešíme hlavně popadané stromy na komunikace a dráty el. vedení.

Nyní ve spolupráci s kolegy ze SŽ odstraňujeme strom z profilu železniční trati v Kojetíně, kde spadlý strom zastavil vlak. Událost je bez zranění, evakuováni byli 4 cestující.

HZS Olomouckého kraje

Praha

Do 18:30 hodin evidují pražští hasiči 12 případů, které souvisí s bouřkou a vydatným deštěm.

HZS Praha

Vysočina

K šesté hodině v podvečer evidují hasiči v Kraji Vysočina více než 170 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji zasahovali hasiči u popadaných stromů na Pelhřimovsku, Jihlavsku a Žďársku.

HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Silný vítr a déšť se přes Zlínský kraj přehnal dnes v podvečer. Hasiči tak během krátké chvíle měli plné ruce práce. Na rozdíl od jiných krajů byl však průběh bouřek a jejich následky mírnější.

Profesionální a dobrovolní hasiči vyjeli k bezmála 30 událostem. Nejvíce událostí bylo na Zlínsku (11) a na Uherskohradišťsku (10). Na Kroměřížsku vyjeli hasiči 5 krát odstraňovat popadané stromy. Nejméně rozmary počasí zasáhly Vsetínsko, kde hasiči vyjeli jen 1 krát, a to odstranit spadlý strom.

Především se jednalo o odstraňovaní popadaných stromů z komunikací a na Zlínsku a Uherskohradišťsku odčerpávali vodu ze sklepů.

Nyní je v našem kraji klid a telefony na tísňové lince hasičů utichly.

HZS Zlínského kraje

HZS Moravskoslezského kraje
Sdílet