Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Tatra Terra z Klášterce nad Orlicí je čtyřroletová, vůz hasičům dodala firma THT Polička

Za 8 708 370 korun včetně DPH dodala firma THT Polička novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra pro jednotku sboru dobrovolných hasičů města Klášterec nad Orlicí.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 17. června 2023 u místního fotbalového hřiště, dorazili na něj jak členové jednotky, tak zástupci okolních sborů, představitelé Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje i dodavatele – firmy THT Polička.

Na vozidlo obec získala dotaci 2,5 milionu korun od České kanceláře pojistitelů z Fondu zábrany škod, půl milionu korun přidal kraj a dalších 700 tisíc obec získala prodejem staré Tatry. Zbylo tak doplatit přibližně pět milionů.

Podvozek

Vůz je postaven na podvozku T 815–2T5RA3 4×4 s připojitelným pohonem přední nápravy a s průběžným rámem. Pohání ho vidlicový vzduchem chlazený osmiválec, převodovka je zde však pouze manuálně řazená.

Obě nápravy jsou osazeny stabilizátory a kotoučovými brzdami, zadní náprava má navíc namontovány i podmetací řetízky.

V šestimístné kabině najdeme v opěradlech zadní řady sedadel dýchací přístroje, mezi nimi náhradní tlakové láhve. Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších šesti ruční svítilny. V dosahu velitele je pracovní světlomet a výjezdový tablet. Vozidlové radiostanice jsou dvě – analogovou doplňuje digitální terminál.

Na podélnících rámu na předním nárazníku je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Červenomodré výstražné zařízení je zde v konfiguraci s červenou částí rampy na levé straně vozu. Spuštění, přepínání a vypnutí tónů je pro řidiče řešeno tlačítkem houkačky CAS a je umožněno i samostatným tlačítkem v dosahu sedadla velitele.

Nástavba

Nástavba je řešena modulově a sestává ze tří částí – přední a zadní skříně pro příslušenství a nádrží na hasivo. Skříně jsou vyrobeny z profilů ze slitin lehkých kovů a olepeny plechem, nádrž je z nerezového plechu. Tatra v ní uveze 4 500 litrů vody a 270 litrů pěnidla.

Bezprostřední okolí nástavby osvětlují LED světla na bocích a v zadní části, pro osvětlení místa zásahu slouží pneumaticky výsuvný stožár s LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

V zadní skříni karoserie je namontováno požární čerpadlo THT PKA 2000 – 250 poháněné od motoru vozidla. Použité čerpadlo umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Proti přehřátí je vybaveno automatickým teplotním odlehčovacím ventilem, vývěva je automatická s možností ručního vypnutí.

Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače, ručně nastavitelné regulační klapky a propojovacího potrubí. Pěnidlo je přiváděno do sání vodního čerpadla.

Rozměrné požární příslušenství, s výjimkou přenosného záchranného a zásahového žebříku a trhacího háku, je uloženo ve dvou schránkách na střeše vozu. Tady najdeme i přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Hygienické prostředky, které tvoří dávkovací zásobník na tekuté mýdlo, dávkovací zásobník na alkoholovou dezinfekci a zásobník na papírové ručníky, jsou uloženy v účelové nástavbě v pravé zadní skříni na výsuvném platu.

Rozměry vozu

Tatra je i s lanovým navijákem dlouhá 8 460 mm, vysoká je 2 990 mm a široká 2 550 mm.

Sdílet