Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hlušovicích hasilo osm jednotek požár ve výrobně pelet a skladu dřeva, škoda dosáhne ke 4,5 milionům

Vysokou škodu šplhající až k 4,5 milionům korun způsobil požár v průmyslovém areálu v Hlušovicích na Olomoucku. Ohlášen byl v neděli 25. června ve 4:39 na krajské operační a informační středisko s tím, že hoří sklad dřeva a výrobna pelet.

Na místo byly vyslány jednotky nejprve z I. a krátce na to i ze II. stupně požárního poplachu. Celkově zde zasahovalo 8 profesionálních a dobrovolných jednotek.

Při průzkumu bylo zjištěno, že hoří objekt s dřevařskou technologií, dílnou a obytnou částí v prvním patře, který přímo sousedí s dalšími budovami a nachází se uvnitř skladu se dřevem. Kromě hasebních prací jsme se tak museli zaměřit i na ochranu obytné části budovy a dalších objektů.

Zásah probíhal v dýchací technice. Jakmile jsme zabránili šíření plamenů, vyhledávali jsme skrytá ohniska v konstrukcích a dohašovali je. Část střechy jsme museli rozebrat. Ze zásobníku jsme vyskladnili velké množství pilin, část jsme odvezli nakladačem.

Využili jsme termokamery, kterými jsme také na závěr zkontrolovali celý objekt. Škodu předběžně odhadujeme na 4,5 milionu korun s tím, že ji budeme upřesňovat. Příčinu zjišťuje náš vyšetřovatel ve spolupráci s PČR.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Olomouc a Šternberk a JSDH Bohuňovice, Dolany, Liboš, Bělkovice-Lašťany, Olomouc-Chválkovice, Olomouc-Černovír.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet