Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na veletrh FeuerTrutz 2023 dorazilo 5 a půl tisíce návštěvníků, zaměřený byl na požární ochranu staveb

Na veletrh FeuerTrutz v roce 2023 do Norimberku přijelo více než 5,5 tisíce návštěvníků; je to třicetiprocentní nárůst oproti roku předchozímu.

Ačkoliv veletrh má v názvu Feuer, je to spíše antiFeuer. Na rozdíl například od Floriana v Drážďanech, který je výrazně zaměřen na výjezdové hasiče, je FeuerTrutz převážně „protipožární“ a výjezdoví hasiči by mohli získat dojem, že se je někdo snaží připravit o práci :-)

Přečtěte siVeletrh Florian v Drážďanech byl v roce 2022 v moderním duchu, předána byla cisterna na CNG

Dvě haly byly naplněny 247 vystavovateli z 38 zemí a byly věnovány požární ochraně zařízení a staveb.

Subjektivně nejvíce vystavovatelů nabízelo možnosti vedení kabelových a jiných rozvodů. V halách byly na každém kroku ukázky ohořelých materiálů, ohořelých kabelů a různě velkých modelů, na kterých byla ukazována možná komplexnost požárního zabezpečení objektu.

Dalším tématem byla požární bezpečnost různých vrat, posuvných a automatických dveří nebo oken. Nechyběla ani různá čerpadla pro stabilní hasicí zařízení.

Pokud by náhodou k požáru došlo, v nabídce bylo několik stovek „SOS“ tlačítek – oranžová, modrá, červená, blikající, svítící, strakatá – například do školek… Systém doplňovaly i automatické detektory různých nestandardních situací.

Pro zásah při případném požáru bylo představeno několik „pojízdných hasebních míst“, ať jen s hasicími přístroji, nebo lepší technikou, hadicemi a proudnicemi. Poněkud náročnější – a zřejmě nejen finančně – varianta byla s použitím robotů na automatické hašení a snímání prostoru termovizí. Takovou variantu představoval například Rosenbauer.

Vše předchozí bylo v některých případech propojeno globálním softwarem, který ukazoval, co se kde děje, odkud byla událost nahlášena, jaké dveře jsou kde otevřené a tak dále.

Na veletrhu jsme také vnímali velký tlak na ekologii, zastoupeno bylo několik výrobců hasicích přístrojů chlubících se zelenými samolepkami a hasebními látkami bez fluoru.

Nechybělo ani řešení elektromobility – zatímco někteří vystavovatelé prezentovali „jednoduchou“ variantu s požární dekou v blízkosti parkovacího místa, jiní prezentovali rovnou automatické přikrytí hořícího vozidla ohnivzdornou plachtou.

Zajímavostí bylo i několik požárně odolných skříní určených pro elektroniku, „prodlužovačky“ či přímo baterie.

Venkovní plocha byla věnována ukázkám požární odolnosti. Zatímco v kontejneru hořelo, materiál z druhé strany byl studený – což si lidé ověřovali dotykem.

Z českých firem jsme narazili na kolínský KOPOS – firmu, vyrábějící například elektroinstalační krabice a kanály, kabelové žlaby, či požárně odolné systémy.

Dalším českým zástupcem byla firma FIRESI, představila nové řešení pro protipožární ochranu a hašení datových center nebo bateriových úložišť. Kromě zařízení určeného do rackové skříně nás zaujala spolupráce s firmou FIPRON – dodává hasicí samolepky a šňůry.

Mikro kapsle obsažené v žárové nálepce či žárových šňůrách se aktivují v případě požáru a automaticky jej uhasí na samém začátku.

Sdílet