Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa u obce Jetětice je pod kontrolou, stupeň poplachu byl snížen na třetí. Vrtulníky odletěly

Hasiči 15. července 2023 odpoledne vyjeli k požáru pole u obce Jetětice. Původně byl ohlášen jako požár trávy a možná pole. Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu.

V noci na pondělí zůstaly na požářišti v Jetěticích všechny profesionální jednotky. Všechny dobrovolné, kromě těch, které obsluhují už jediné čerpací stanoviště, se včera v podvečer vrátily zpět na své základny.

Hasiči po celou noc dohašovali. Pomalu postupovali po požářišti a pečlivě vyhledávali termokamerami ohniska, která prolévali vodou. Opět byl velkou pomocí déšť jak v nočních tak ranních hodinách.

Dopoledne pak svůj zásah ukončily odřady Středočeského a Plzeňského kraje. Velitel zásahu odeslal na základnu techniku Záchranného útvaru HZS ČR.

Na místo si však povolal dokumentační skupinu HZS Jihočeského kraje, která dronem s termokamerou monitorovala ještě některé oblasti a vyhledávala možná skrytá ohniska. Jihočeské profesionální jednotky budou v dohašování pokračovat ještě v průběhu dne.

Jejich počet bude také ale postupně redukován. Plánujeme snížení jejich počtu na druhý stupeň požárního poplachu, a to ještě teď v dopoledních hodinách. Na večer a noc pak plánujeme monitoring celého požářiště.

Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na 10 miliónů korun, stejnou hodnotu mají i uchráněné hodnoty. Vyšetřování požáru je ale zatím na začátku, je možné, že se částky budou měnit. Přična vzniku požáru je stále v šetření.

HZS Jihočeského kraje

Optimistický výhled má likvidace požáru lesa v Jetěticích. Podle posledního průzkumu a monitoringu všech čtyř bojových úseků budeme snižovat stupeň požárního poplachu ze zvláštního (nejvyššího) na třetí.

K 18. hodině ukončí zásah některé dobrovolné jednotky. Na požářišti zůstanou všechny dosavadní profesionální jednotky HZS Jihočeskéo kraje, oba odřady, tedy HZS Plzeňského a Středočeského kraje, i technika Záchranného útvaru HZS ČR.

Dále není již potřeba dalších shozů, všechny tři vrtulníky se již vrátily na své základny. Budeme také redukovat počet čerpacích stanovišť.

Likvidační práce budou pokračovat nepřetržitě po celou noc. Jednotky budou procházet své úseky a dohašovat ohniska, která „vytáhlo“ ven slunce nebo která se ukrývala pod kořenovým systémem a byla nalezena termokamerami. Na místě také stále zůstává tankovací kontejner.

Rozhodnutí o dalším postupu hašení bude zítra v ranních hodinách. Podle vývoje situace v noci velitel zásahu rozhodne o případném dalším snížení počtu zasahujících jednotek.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Požár lesa máme pod kontrolou od 10:30 hodin. Znamená to, že jsme definitivně zastavili jeho šíření a že máme na požářišti dostatek sil a prostředků.

Zásah tím ale samozřejmě nekončí. Následující hodiny a dny budeme dohašovat. Hasiči musí projít všechna místa zásahu, zkontrolovat termokamerami, najit všechna ohniska a ta doslova prolít vodou. Čeká je precizní a dlouhotrvající práce, při které často postupují krok po kroku. Cílem je nedovolit rozhoření požáru a zabránit tomu, aby se dostal do kořenového systému stromů.

Stále nám pomáhají svými shozy všechny tři vrtulníky, počet nasazených jednotek včetně obou odřadů se také nemění, stejně tak jako počet bojových úseků.

Okolo poledne jsme kvůli kvalitě vody nahradili jedno čerpací stanoviště jiným a přivezli další tankovací kontejner.

Okolo 16. hodiny proběhne další zasedání štábu, který podle vývoje na požářisti rozhodne, zda je situace již natolik zvládnutá, aby mohly některé jednotky zásah ukončit.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

I dnes budou středočeští letečtí záchranáři společně s leteckou službou Policie ČR pomáhat kolegům na Písecku u obce Jetětice, kde hoří rozsáhlý požár.

HZS Středočeského kraje

Hasební práce u požáru lesa v Jetěticích pokračovaly celou noc. Ranní monitoring ukázal, že na celé zasažené ploše není viditelné žádné plamenné korunové hoření, linie požáru zůstala na stejné hranici, jako byla večer.

Podařilo se nám za včerejšek uhasit všechna plamenná ohniska. Velkou pomoc přinesl také ranní déšť.

Kvůli dešti nemohl hned v ranních hodinách vzlétnout vrtulník LHS Policie ČR, svoji činnost zahájil okolo půl osmé. Za včerejšek provedl 49 shozů.

Dnes se nad Jetěticemi budou pohybovat vrtulníky tři, ke dvěma vrtulníkům LHS Policie ČR se přidá vrtulník LHS z Přerova. Vrtulníky s bambi vaky o objemech 1 000 a 3 000 litrů shazují vodu na místa, která jsou velmi obtížně přístupná pro zasahující techniku.

Hned v ranních hodinách dorazily odřady HZS krajů Plzeňského a Středočeského. Žádost z Jihočeského kraje zněla především na velkoobjemové cisterny a čtyřkolky. Z obou krajů přijelo 10 kusů zásahové techniky s 30 hasiči.

Jihočeský kraj má v tuto chvíli nasazených 23 profesionálních a dobrovolných jednotek. Po ranním monitoringu požářiště byly jednotky přeskupeny tak, že ze tři bojových úseků byly vytvořeny čtyři. Důvodem bylo účelnější rozmístění techniky. Na požářišti zasahuje přibližně 200 hasičů.

Ze zasahující techniky převažují především cisterny, a to jak základní prvovýjezdové CAS 20, tak i velkoobjemové CAS 30, dále dopravní automobily, je nasazen také lesní speciál.

Ze speciální techniky je přímo v Jetěticích takovací kontejner pro doplňování nafty, Záchranný útvar HZS ČR poskytnul speciál CAS 40, důležitou roli hrají čtyřkolky, díky kterým dostáváme na nedostupná místa hasební materiál.

Požářiště je neustále monitorováno drony. Včera zde pracovala dokumentační skupina HZS Jihočeského kraje, v brzkých ranních hodinách dorazila dokumentační skupina Generálního ředitelství HZS ČR.

Monitoring požářiště provádí pak také piloti zasahujících vrtulníků.

Pro důkladnou likvidaci požáru jsme zažádali šest HZS krajů o uvolnění termokamer. V průběhu dopoledne dorazí do Jetětic přibližně tři desítky termokamer, které využijeme pro vyhledávání skrytých ohnisek.

Zásah jednotek je komplikován obtížným terénem pro zásahovou techniku a také panujícími vysokými teplotami, které jsou extrémní pro zasahující hasiče. Včera ZZS ošetřila 5 zraněných hasičů z důvodu nadýchání se zplodin hašení nebo nevolnosti s vyčerpání a přehřátí.

Stále nemáme nahlášenou lokalizaci požáru. Zastavili jsme postup linie požáru, uhasili jsme plamenné hoření. Stále ale nemůžeme říci, že je požár plně pod kontrolou. Předpokládáme, že úplná likvidace požáru bude trvat řádově dny.

Stále platí, že požár neohrožuje žádné obce, stavení či domy.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Požár se přes noc nerozšířil, na místo byly vyžádány termokamery. K události poletí Black Hawk z Přerova.

Dorazil také odřad z Plzeňského kraje: HZS Klatovy, HZS Horažďovice, HZS Sušice, HZS Železná Ruda, JSDH Klatovy, JSDH Sušice, JSDH Rabí.

Večerní zasedání řídících důstojníků a velitele zásahu rozhodlo o přeskupení techniky vzhledem k šíření požáru a zásobování požární vodou, o vyžádání odřadu HZS Středočeského kraje (4 čtyřkolky, 4 – 6 cisteren) a o koordinaci leteckého hašení – pro tento den ukončeno, další nasazení zítra od cca 5:30 hodin.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

U požáru nyní zasahují profesionální hasiči ze stanic:

  • Milevsko,
  • Týn nad Vltavou,
  • Písek,
  • Blatná,
  • Suché Vrbné,
  • Český Krumlov,
  • Vimperk.

Spolupracují s jednotkami SDH obcí:

  • Podolí I.,
  • Milevsko,
  • Kučeř,
  • Bernartice,
  • Opařany,
  • Záhoří,
  • Branice,
  • Jetětice,
  • Zhoř,
  • Zbelítov,
  • Svatkovice – Rakov,
  • Osek,
  • Líšnice,
  • Temešvár,
  • Sepekov,
  • Slabčice,
  • Nemějice.
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení, ani například dětské tábory apod. Není ohroženo obyvatelstvo.

Velitel zásahu společně s řídícím důstojníkem HZS Jihočeského kraje a také řídícím důstojníkem z Generálního ředitelství rozhodnul o vytvoření tří bojových úseků. Podařilo se nám zastavit šíření požáru směrem k Orlické přehradě, kde by byl zásah vzhledem k tomu, že zde jsou hluboká údolí, velice komplikovaný.

Trvale monitorujeme povětrnostní podmínky, které výrazným způsobem mění šíření požáru. Podle toho se i mění taktika zásahu a nasazování jednotek. Komplikací je také obtížně přístupný terén pro zásahovou techniku, důležitou roli proto mají čtyřkolky, které si vyžádáváme i z HZS Středočeského kra­je.

V současné fungujeme se třemi čerpacími stanovišti. Požár ale zatím nemáme pod kontrolou, jsou zde stále ohniska, která hoří plamenným hořením. Je vysoce pravděpodobné, že budeme povolávat ještě další jednotky a že budeme zasahující jednotky přeskupovat právě podle směru šíření požáru.

Velikou pomocí při hašení je spolupráce s Leteckou službou Policie ČR, která provádí hašení z vrtulníku. Ten hasební vodu nabírá v přehradě a provádí shozy až do úplného soumraku.

Požářiště monitoruje nejen pilot vrtulníku, ale nasadili jsme také dokumentační skupinu HZS Jihočeského kraje s dronem.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet