Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů obce Kyšice má nový prapor, hasiči letos slaví 125 let od založení

Historie hasičského sboru obce Kyšice sahá až do roku 1898. Letošní rok tedy hasiči oslaví úctyhodných 125 let.

Tehdejší zakladatelé sboru možná netušili, jak silnou tradici v naší obci založili. Stalo se tak v době, kdy zuřila 1. světová válka a naše krásná republika teprve čekala na svůj zrod, zatím schovaná pod nadvládou Rakousko – uherská monarchie.

Od těchto dob se změnila spousta věcí, jak ve světě, tak i u nás ve sboru. Co se však nezměnilo, je udržování společné myšlenky všech našich členů a to plnit poselství sboru – pomáhat občanům v naší obci.

Hasičina nás, členy SDH, tak spojuje v pevná přátelství a společná hrdost na členství ve sboru je více než opodstatnělá. I to se projevilo na výroční valné hromadě, která se konala 28. ledna 2023.

Naši členové a stejně tak pozvaní hosté z okolních sborů, si mohli vyslechnout nejen standardní hlášení o činnosti sboru, Mladých hasičů nebo aktivitách zásahové jednotky SDH, ale také historické okénko kronikáře sboru.

Shrnutí historie sboru pak vyvrcholilo odhalením slavnostního praporu sboru dobrovolných hasičů Kyšice. Náš sen se tak stal skutečností a my vám všem občanům naší obce můžeme hrdě oznámit: „Náš sbor má nádherný prapor!“

Oboustranný sametový prapor zhotovila firma Velebný & Fam a jeho nádherné, vyšívané zpracování je skutečně dechberoucí. Na hluboké modři zde Svatý Florián, drží svou ochrannou ruku nad kaplí sv. Vavřince a lípami, nad symboly obce. Na druhé straně na červeném pozadí se hrdě skví náš znak a pod ním vyšívaný nápis Kyšice.

Slavnostní večer pak korunovalo předání významných ocenění a medailí pod rozvinutou zástavou, z nichž bych vyzdvihl medaili svatého Floriána, kterou za zásluhy o rozvoj dobrovolného hasičstva obdržel starosta sboru pan Oldřich Velický st. Pan Velický st. letos rovněž slaví krásných 50 let u SDH.

V duchu oslav 125. výročí se sbor chystá uspořádat různé akce. První akcí byl hasičský bál 18.03.2023, na který jsme pozvali všechny občany Kyšic osobně, tak jak to bylo tradicí po mnoho let. Následoval Dětský den a uspořádání Okrskové soutěže mladých hasičů na návsi obce Kyšice.

Vyvrcholení oslav proběhne 9. září od 14. hodin na akci DEN s Hasiči.

Petr Farkaš, kronikář SDH Kyšice
Sdílet