Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Black Hawk pomáhal hasit požár lesa nedaleko obce Útvina, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu

Hovor, ve kterém volající oznámil hustý kouř stoupající z lesa nedaleko obce Útvina, přijali v sobotu krátce před půl čtvrtou odpoledne operátoři na tísňové lince.

První jednotky, které dorazily na místo, potvrdily požár smíšeného porostu, který se za přispění silného větru rychle šíří a hrozí zasažení vzrostlého lesa. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu a požádal o letecké hašení. Pomoci tak přiletěl vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk, který zde byl před několika hodinami na uvedené odborné přípravě.

Zásah probíhal v nepřístupném terénu, proto jsme nasadili čtyřkolky. S monitorováním šíření požáru, jeho rozsahu a vyhledáváním ohnisek pomáhal dron vybavený termovizí. Vrtulník plnil Bambi vak přímo z blízkého Brťsko – sedelského rybníka a proto mohl každých pět minut provést shoz 3000 l vody.

Celkem Černý jestřáb shodil 135 000 l vody ve 45 shozech. Letecké hašení společně s nasazením jedenácti jednotek zastavilo šíření a kolem půl deváté večer byl požár lokalizován.

Zásah nadále pokračuje a hasiči na místě stále zůstávají, provádějí vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Požár zasáhl plochu o velikosti 250 × 150 m, příčina požáru je předmětem vyšetřování, podle prvotního odhadu vyšetřovatele způsobil požár škodu 250 tis. Kč.

23.07.2023 10:00

Zásah na místě lesního požáru u obce Útvina stále pokračuje. Provedli jsme střídání zasahujících hasičů a pomocí dronu s termokamerou vyhledáváme ohniska, která následně dohašujeme.

Drony jsou velkým pomocníkem, protože jsou schopny monitorovat z výšky celou plochu požářiště a vyhledávat ohniska požáru včetně těch skrytých.

HZS Karlovarského kraje
Sdílet