Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na D1 se převrátila cisterna a vzplanula

Na 122. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu se převrátila cisterna s hořlavinou. Látka se vznítila, a unikla do kanalizace. Na místě zasahovali hasiči z Jihlavy a Žďáru nad Sázavou. Aktualizace 17:30

3.9. 17:30
Ve čtvrtek 2. 9. 2004 v 17:56 hod byla na krajské operační středisko HZS kraje Vysočina nahlášen požár kamiónu na 121,5 km dálnice D1 směrem na Prahu. Jednalo se o dopravní nehodu nákladní automobilu s cisternou typu Scania R124, která převážela větší množství chemické látky – cca 33 000 l. Cisterna se při předjíždění dostala do kolize s kamiónem, který jel před ní, dostala do smyku a převrátila se do stráně mimo dálnici D1. Došlo k výbuchu a následnému požáru cisterny. Řidič cisterny na místě zahynul.

Při příjezdu jednotek HZS kraje Vysočina na místo události byla cisterna plně zasažena požárem. Došlo k úniku chemické látky příkopem a kanalizací u dálnice D1 asi 1 km od místa nehody a dále se látka spádově kanalizací dostala do obce Kozlov. Došlo k několika výbuchům v kanalizaci a intenzivnímu hoření u výstupu kanalizace. Vzhledem k vysoké hořlavosti a těkavosti chemické látky byli ve spolupráci se starostkou obce Kozlov občané upozorněni na případné nebezpečí a dodržování zásad bezpečnosti.
Likvidace požáru byla prováděna pěnou. Unikající látka byla zachycována ucpávkami, sorbčním hadem a nornou stěnou na řece Jihlavě v obci Luka nad Jihlavou. Na likvidaci chemické látky byla povolána firma Dekonta Kladno. Zbytky chemické látky byly přečerpány do 2 cisteren a odebrány z ní vzorky, které jsou nyní na specifikaci v chemické laboratoři v Tišnově.

Při likvidaci mimořádné události byla uzavřena dálnice D1 v obou směrech a to až do 02:35 hod ranní, kdy byl zprůjezdněn jeden jízdní pruh směrem na Brno. Jízdní pruh směrem na Prahu v současné době zůstává nadále uzavřen, vzhledem k dalšímu vyšetřování a sanaci povrchu dálnice. Doba uzávěrky dálnice bude nadále upřesňována ve spolupráci s Policií ČR.

Na místě celkově zasahovalo 11 jednotek profesionálních i dobrovolných jednotek HZS kraje Vysočina – CS Jihlava, PS Polná, CS Havlíčkův Brod, CS Žďár nad Sázavou, PS Velké Meziříčí, HZSp Kronospan Jihlava, SDH Luka nad Jihlavou, SDH Rohozná, SDH Kamenice, SDH Nadějov a SDH Kozlov. HZS na místě události dále spolupracoval s: Policie ČR, Magistrát města Jihlavy – Odbor životního prostředí, starostka obce Kozlov, Povodí Moravy, Krajský úřad kraje Vysočina, Dekonta Kladno, Chemická laboratoř Tišnov, Česká rafinérská Litvínov, Čepro Šlapanov, Pretol Havlíčkův Brod.
V současné době je na místě události firma Dekonta Kladno, Správa a údržba dálnic a Policie ČR.
Příčina dopravní nehody je nadále v šetření.
Škoda na automobilu a nákladu byla majitelem vyčíslena na 2.990.000 Kč. Výše následných škod – škoda na porostech, komunikaci, není ještě v této době stanovena.

por. Mgr. Denisa Štursová, HZS kraje Vysočina, tisková mluvčí




3.9. 8:00
Mluvčí krajského ředitelství hasičů na Vysočině Denisa Štursová potvrdila, že hořlavina zatím určena nebyla. Podle ní však šlo pravděpodobně o nebezpečnou, vysoce hořlavou a výbušnou technickou látku, ale tekutina není jedovatá a lidem v okolí tedy nehrozí nebezpečí otravy. Podle posledních informací řidič skutečně ve voze uhořel. Zda byl sám se teprve zjišťuje. Část dálnice již byla zprovozněna. Za zaslání fotografií z druhého ohniska v Kozlově děkujeme p.J.Flaškovi z Jihlavy.

21:10
Média přinášejí protichůdné informace, podle některých cisterna vezla naftu a benzín, podle jiných trimethylpenten což je organické rozpouštědlo. Cisterna celá hořela, údajně zemřel její řidič i když podle některých zdrojů nebyl vůbec zraněn. Žádné další oběti ani účastníci nehody nejsou hlášeni. V tuto dobu by měl být požár lokalizován. Dým byl vidět z několika kilometrů. Na místě zasahuje sedm jednotek hasičů. Zásah komplikovala skutečnost, že hasiči nevěděli s jakou hořlavinou bojují. Kamión byl totiž celý v plamenech a nedalo se rozeznat žádné značení.

19:16
Podle zpravodaje ČRo1 – Radiožurnálu unikající látka v kanalizaci vybuchuje. Hasiči zatím nevědí, o jakou látku jde. Bylo prý proto nutné evakuovat část nedaleké obce Kozlov. Podle dostupných informací jsou evakuovány čtyři domy.

Dým od požáru cisterny je viditelný z několik kilometrů vzdálené Jihlavy. Podle ČRo1 – Radiožurnálu přiletěl na místo i vrtulník. Na jeho palubu nastoupil velitel zásahu, aby měl lepší přehled o situaci.

Zdroj:média
FOTO:http://www.net-mag.cz Josef Kyncl
FOTO: JAN FLAŠKA Jihlava
FOTO: Novinky.cz
Sdílet