Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Protiplynový automobil hasičů z dukovanské jaderné elektrárny poskytuje mimo jiné i zázemí pro zasahující hasiče

Nový protiplynový automobil Hasičského záchranného sboru podniku Jaderné elektrárny Dukovany je určen k podpoře zasahujících hasičů při déletrvajících zásazích – je schopen zajistit výměnu dýchacích přístrojů, poskytnout zázemí pro zasahující hasiče a svým vybavením řešit zásahy spojené s úniky nebezpečných látek.

Podvozkovou část vozidla tvoří třímístný skříňový podvozek tovární značky Mercedes–Benz Sprinter 519 CDI 4×4 se vznětovým motorem o obsahu 2 000 cm³ o celkovém výkonu 140 kW.

Řazení zajišťuje automatická devítistupňová převodovka, vůz disponuje pohonem všech kol.

Podvozek je vybavený tažným zařízením o celkové hmotnosti bržděného přívěsu do 2 000 kg.

Vestavba vozidla je členěna do dvou celků – první je přístupný bočními dveřmi vozidla a je určený k uložení věcných prostředků chemické služby sloužící jako osobní ochranné pomůcky, tedy dýchací přístroje, protichemické oděvy, detekční technika a příslušenství těchto prostředků.

Přečtěte siHasiči v elektrárně Dukovany převzali dva nové vozy se speciální výbavou, Scanii dodala firma WISS Czech

Zadní část Mercedesu tvoří druhý celek, který je variabilně možné využít jako zásobu dýchacích přístrojů, sorpčních a věcných prostředků pro zásah na únik nebezpečných látek a nebo mobilní ochrannou balistickou bariéru při požáru tlakových lahví.

Variabilita je zajištěna pomocí výměnných modulových vozíků s příslušným vybavením. Vozidlo je tak schopno si s sebou vézt kompletní vybavení pro zásah na nebezpečnou látku, tedy detekci, vytyčení nebezpečné zóny, stavbu a provoz dekontaminačního stanoviště, prostředky pro těsnění, jímání a odčerpání úniků nebezpečných látek.

Celý automobil je možno během pár minut doplnit o zázemí pro zasahující hasiče a to formou markýzy a předstanu – obsluha nebo zasahující hasiči jsou tak chráněni před povětrnostními vli­vy.

Mercedes dodala společnosti ČEZ, a.s. dodala firma IVACAR Ivančice, spol. s r.o. Automobil je vysoký 2 800 mm a dlouhý 7 300 mm. Jeho celková hmotnost je 5,38 tun.

Sdílet