Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již více než 640 událostí evidují hasiči v důsledku silné bouřky, která se přehnala přes Jihočeský kraj

Operátoři tísňových linek, a to nejen na operačním středisku v Českých Budějovicích, ale i v jiných krajích, kam jihočeské události přepadávaly, začali přijímat velké množství událostí okolo 20. hodiny.

Bouřka zasáhla nejvíce Českobudějovicko, kde evidujeme okolo 300 událostí. Necelých šedesát jsou popadané stromy, většina událostí však souvisí s přívalem vody.

Zasahovali jsme především u čerpání vody ze sklepů, nebo u vody, která protékala střechami domů a v některých případech „vyhodila“ v domech elektřinu. V několika případech jsme pročistili kanály, které nestíhaly pobírat naplavenou vodu.

Dalším okresem, který zasáhla bouřka, je Český Krumlov. Zde naprostou většinu z 66 událostí tvoří popadané stromy, čerpání evidujeme v tuto chvíli v 5 případech. Obdobná situace je i na Jindřichohradecku. Z 59 výjezdů profesionálních i dobrovolných jednotek tvoří čerpání a čištění kanálů jen 7 případů, ostatními zásahy je odklízení popadaných stromů.

Bouřka už podle meteorologů území Jihočeského kraje opustila. V zásobníku zásahů, které máme na operačním středisku, události ještě narůstají. Už zdaleka ne tak dramaticky jako během poslední hodiny a půl, ale stále ano. Odklízení následků prudké bouřky bude pokračovat zcela jistě po celou noc a s největší pravděpodobností ještě minimálně v neděli.

27.08.2023 13:00

V současné době jsme na 640 technických pomocích.

Od rána přibyla více než stovka událostí, a to hlavně přímo v Českých Budějovicích.

Stále řešíme události, které se nám nahromadily během včerejší bouřky. Stále čerpáme a odklízíme popadané stromy..

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet