Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji pomáhají pedagogům s výukou o ochraně člověka v rizikových situacích

S příchodem nového školního roku se pedagogové připravují nejen v rámci svých učebních předmětů, ale také například tím, jak se zachovat v rizikových situacích, konkrétně při požáru, povodni či jiné mimořádné události.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) proto, poslední úterý a středu v měsíci srpnu 2023, realizoval odborné semináře „Vzdělávání pedagogů v oblasti ochrany obyvatelstva a požární prevence“.

Cílem těchto seminářů bylo zvýšení povědomí zúčastněných pedagogů o problematice Ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí (OČMU), která je součástí vzdělávání žáků na školách.

Součástí semináře byla témata týkající se varování a informování obyvatelstva, evakuace, požární prevence, tísňového volání a integrovaného záchranného systému. Pedagogům byla tato problematika představena rovněž v podobě videí, pracovních listů, online her pro děti a dalších dostupných výukových materiálů, které mohou využívat ve třídách při samotné výuce.

Požární prevence byla zpestřena praktickou ukázkou hašení za pomocí práškového hasicího přístroje. Samotné hašení si pak mohli vyzkoušet i pedagogové.

Seminářů zúčastnilo celkem 54 pedagogů základních škol z Opavska a Bruntálska. Obsah seminářů, a to především ty části věnující se praxi, měly u samotných pedagogů značný úspěch.

Lektoři během celého dne vedli několik dalších velice živých diskuzí o fungování či úkolech pedagogů a celkově školy v oblasti ochrany obyvatelstva, krizového řízení a požární prevence. Nechyběly také otázky z oblasti realizace požárních poplachů na školách a preventivně výchovného programu Hasík CZ.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet