Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Specializovaný tým moravskoslezských hasičů pro záchranu z vody pomocí lodí prošel v Polsku certifikačním cvičením

Tým moravskoslezských hasičů určený pro povodňové záchranné práce s pomocí člunů absolvoval v týdnu od 4. do 8. září 2023 recertifikační cvičení ve městě Nowy Dwór Mazowiecki v Polsku.

Tým WASAR – z anglického WAter Search And Rescue – je specializovaný odřad složený převážně z příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Vznikl v letech 2010 až 2011 v rámci pilotního projektu WaterSave, jehož cílem bylo právě vybudování mezinárodního týmu pro vyhledávání a záchranu na vodní hladině v souladu s legislativou Evropské unie.

Pro tento projekt se partnery České republiky stala Velká Británie a Holandsko, vznikl tak koncept speciální odborné přípravy na klidné, tekoucí a divoké vodě, byly zrealizovány společné mezinárodní výcviky v partnerských zemích a vytvořeny společné standardní operační postupy.

V roce 2016 vyhledávací a záchranný tým pomocí lodí splnil podmínky certifikace Mechanismu civilní ochrany Evropské unie a od roku 2017 je zařazen do databáze záchranných týmu EU, jež mohou být v případě nutnosti nasazeny v rámci Evropské unie, ale i mimo ni.

Cílem aktuálně realizovaného cvičení bylo prodloužení této mezinárodní certifikace na dalších pět let. WASAR tým tak i nadále zůstává jedním modulů Evropského mechanismu civilní ochrany, který může být vyslán k zásahu nejen v rámci Česka, ale – na základě žádosti postižené země – i do zahraničí.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet